Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Stare de urgență în California. Zeci de mii de case, în pericol să fie mistuite de flăcări

Your browser doesn't support HTML5 video.

În California, bătălia cu focul se duce acum în casele şi în curţile oamenilor.

Sute de mii de localnici au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, iar pompierii întâmpină dificultăţi din cauza rafalelor puternice de vânt care împrăştie focarele.

Autorităţile americane au declarat starea de urgenţă pe întreg teritoriul statului. În total, sunt mii de clădiri care s-au făcut scrum, iar incendiile sunt departe de a fi sub control.

Sute de mii de locuitori din statul american California trăiesc un coșmar, din cauza incendiilor uriașe care afectează o bună parte din statul american California. Flăcările au ajuns în orașe și pun în pericol zeci de mii de case, în timp ce pompierii se străduiesc să limiteze dezastrul și să izoleze focarele.

Din cauza vântului, scânteile și tăciunii aprinși provoacă incendii în locuri neașteptate. Echipele de intervenție au apelat la strategii extreme pentru a ține focul departe de zonele locuite. Au intrat chiar în casele părăsite de localnici pentru a elimina materialele inflamabile.

Citește și
california
Incendii apocaliptice în California. Zeci de mii de oameni au fost evacuaţi

Pompier: "(Pompierii, n.r.) provoacă incendii controlate pentru a elimina o parte din materialele combustibile dintre acest cartier și incendiul principal, pentru a-l încetini și a-l ține departe de locuințe."

Cu toate astea, munca pompierilor e aproape zadarnică, din cauza rafalelor de vânt extrem de puternice. Guvernatorul Californiei a declarat starea de urgență pe teritoriul întregului stat.

Scott Strenfel: "Una dintre stațiile meteorologice ale PG&E a înregistrat rafale de vânt de 160 de kilometri la oră, cu vânt susținut de 125 de kilometri la oră."

Gavin Newsom, guvernatorul Californiei: "Spun asta cu grijă, dar sunt rafale de vânt de o intensitate aproape istorică, pe care nu am mai văzut-o de ceva vreme. Din această cauză am declarat o nouă stare de urgență pe teritoriul statului, pentru că 43 de regiuni sunt sub avertizări de cod roșu."

Autoritățile au extins ordinele de evacuare în mai multe localități și cel puțin 180 de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele pe fugă. Exodul masiv a provocat blocaje pe una dintre autostrăzile majore care traversează statul american, iar coloanele de mașini s-au întins pe kilometri întregi.

Cei evacuați s-au refugiat la rude, cunoștințe sau în adăposturile amenajate de autorități în școli și în centrele sociale din zonele neafectate.

Allie Foster: "Ne-am trezit în jurul orei 4:30 dimineața că trebuie să plecăm urgent. Așa că am încercat să ne luăm toate animalele și toate lucrurile încărcate și să ne dăm seama încotro să plecăm. Nu aveam niciun plan."

Peste un milion de oameni au rămas fără curent după ce autorităţile au întrerupt alimentarea cu energie electrică pentru a limita incendiile. Pentru cei din Sonoma, regiune cu 175 de mii de locuitori, situaţia este cu atât mai dificilă cu cât zona a mai fost afectată acum doi ani de un incendiu de vegetaţie devastator. Atunci, 22 de oameni au murit şi sute de case au fost distruse.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult