Stare de alertă în Europa din cauza caniculei. Pompierii încă se luptă cu incendiile din Grecia. „Sufăr enorm, simt că ard”
Your browser doesn't support HTML5 video.
În Sardinia sunt anunțate, pentru miercuri, 46 de grade Celsius la umbră, iar în Grecia, incendiile de vegetație continuă să facă ravagii și, mai grav, se extind.
Continuă bătălia cu flăcările la nord și sud de AtenaPentru a treia zi consecutiv, bătălia cu flăcările continuă la nord și sud de Atena, pe trei fronturi principale: în regiunea de coastă Attica, în stațiunea Loutraki și, mai nou, pe insula Rodos.
Noaptea a fost una dificilă și, odată cu primele raze ale soarelui, mijloacele aeriene de combatere a focului au fost din nou aruncate în luptă.
Localnic: „Am luat ce am putut, animalele, nimic altceva. Ce să mai luăm? Nu mai puteam face nimic”. Localnic: „E un foc uriaș, cel din Dervenochoria, dar sunt și altele mai mici până la Magoula. Eu am venit să-mi salvez caii. Am patru și acesta e ultimul”.
Grecia este ajutată de pompierii români în lupta cu flăcărileÎntr-o localitate aflată la 30 de kilometri de Atena, edilul a trimis disperat poliția să convingă 35 de călugărițe să fugă din calea focului. În alte părți, echipajele se luptă pentru a opri flăcările să ajungă într-o zonă cu rafinării de petrol. În ciuda eforturilor titanice depuse, din cauza rafalelor de vânt, pompierii se confruntă cu focare constante și schimbări de direcție. Unitățile elene sunt ajutate atât de pompieri români, cât și de colegi veniți din Malta, Italia și Franța.
Ioannis Artopoios, purtător de cuvânt al pompierilor greci: „Zilele vor fi periculoase, vom avea condiții care vor favoriza izbucnirea și extinderea incendiilor”.
Potrivit meteologologilor eleni, valul de caniculă va mai dura cel puțin cinci zile. În plus, este risc ridicat de incendii și pentru alte zone din Grecia, precum: insula Creta, peninsula Peloponez și insulele din nordul Mării Egee. În plus, din cauza căldurii sufocante, gardienii de la Acropole şi de la alte situri arheologice îşi vor opri activitatea timp de patru ore începând de joi. Zeci de turiști au leșinat în ultimele zile din cauza arșiței, în timp ce vizitau celebrul monument istoric din centrul Atenei.
Alerte roșii transmise de Organizația Meteorologică MondialăOrganizația Meteorologică Mondială a emis alerte roșii de temperaturi ridicate pentru Spania, Croația, Serbia, sudul Bosniei și Herțegovinei, Muntenegru și Italia. Marți, La Roma, termometrele au indicat 41,8 grade celsius, o valoare fără precedent, iar în orașul Licata din Sicilia, 46,3 grade.
Hannah Thomas-Peter, corespondent Sky News: „Nu e doar căldura de la soare, este și cea care radiază din pământ. Aerul e încărcat și umed, greu de respirat”.
Spitalele din Sicilia se pregătesc pentru ce e mai rău.
Medic: „Ne așteptăm să avem mai mulți pacienți în unitatea de primiri urgențe și la terapie intensivă. Vom avea mai mulți pacienți cu insolație sau cu boli cronice, agravate de căldură”.
Cum este abia iulie și recordurile din anii trecuți cad de la zi la zi, oamenii de știință se tem că 2023 va fi cel mai cald an de când a început să se țină evidența temperaturilor, la mijlocul secolului al XIX-lea.
John Nairn, consilier pe probleme de căldură extremă în cadrul ONU: „Aceste evenimente vor continua să crească în intensitate, iar lumea trebuie să se pregătească pentru valuri de căldură, care vor dura o perioadă mai lungă. Acestea vor avea un impact destul de serios asupra sănătății și a traiului de zi cu zi”.
Și de cealaltă parte a continentului european, milioane de oameni sunt afectați de fenomene meteorologice extreme: de la temperaturi ridicate în Statele Unite și China, până la precipitații abundente în Asia de Est.