Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Specialiștii spun că este aproape imposibil ca atâtea drone ucrainene să parcurgă o distanță așa de mare până la Moscova

Your browser doesn't support HTML5 video.

Serviciul de securitate al Ucrainei i-a îndemnat pe locuitori să oprească transmisiunile online de la camerele web, de teamă că armata rusă folosește imaginile pentru a-și pune la punct atacurile.

Măsura vine după ce președintele rus a acuzat regimul de la Kiev de un „atac terorist asupra civililor", pentru că mai multe clădiri din Moscova au fost lovite de drone. "Ne provoacă să răspundem la fel" a spus Vladimir Putin. Kievul a negat orice implicare directă.

La câteva ore după seria de explozii care au răsunat la periferia Moscovei, la sute de kilometri de granița ucraineană, Vladimir Putin a avut o primă reacție.

Vladimir Putin: "Regimul de la Kiev a ales o altă cale, aceea de a intimida cetățenii ruși și de a ataca clădirile rezidențiale. Acesta este un semn clar a activității teroriste. (Ucrainenii) ne provoacă la acțiuni în oglindă. Vom vedea ce e de făcut în această privință. "

Comentarii asemănătoare au avut și apropiații săi.

Citește și
vladimir putin
Reacția lui Vladimir Putin după presupusul atac cu drone ucrainene asupra Moscovei: „Mai este loc de îmbunătățiri”

Dmitri Peskov: "Este absolut clar că vorbim despre o reacție a regimului de la Kiev la loviturile noastre foarte eficiente asupra unuia dintre centrele de luare a deciziilor din Ucraina."

Mihailo Podoliak, cosnsilier prezidențial ucrainean: ”Nu avem nimic de a a face, în mod direct, cu asta. Dar, trebuie să știți, suntem atrași în era inteligenței artificiale. Poate că nu toate dronele sunt pregătite să atace Ucraina și vor să se întoarcă la creatorii lor și să le pună întrebarea - "De ce ne trimiți să-i lovim pe copiii Ucrainei, ai Kievului ...?"

Kremlinul susține că 3 drone au fost scoase de pe traiectorie, iar 5 - doborâte de sistemele de apărare anti-aeriană. Însă mai multe drone cu explozibil și-ar fi atins țintele.

Resturile dronelor care au ajuns în capitala Rusiei au căzut peste clădiri rezidențiale din vestul și sud-vestul orașului. Unele chiar peste suburbia exclusivistă Rublyovka a capitalei ruse, unde președintele Vladimir Putin are reședința oficială, a declarat un politician de rang înalt de la Kremlin.

Unii analiști cred că aceste așa-zise atacuri fac parte din propaganda rusă prin care Kremlinul încearcă să sperie populația pentru a o determina, de fapt, să sprijine invazia din Ucraina. Ar fi, deci, o operațiune sub steag fals, ca să ușureze apoi o nouă mobilizare.

În sprijinul acestei afirmații ar sta faptul că e aproape imposibil ca atâtea drone să parcurgă o distanță așa de mare până la Moscova, prin spațiul aerian rusesc, fără să fie interceptate de apărarea antiaeriană.

Asta, în condițiile în care, potrivit unui raport al Institutului britanic Regal pentru Studii Strategice, rușii au instalate pe linia frontului, la fiecare 10 kilometri, sisteme de bruiaj electronic pentru neutralizarea dronelor lansate de ucraineni.

A fost pentru prima dată când capitala rusă a fost vizată de atacuri cu drone multiple.

Cetățean rus: "Bineînțeles că mă îngrijorează. Cum să nu îmi fie teamă? Toată lumea e speriată și dezamăgită."

"Întrebarea e: cum au ajuns aceste drone aici? Ar fi trebuit să existe un fel de apărare antiaeriană pentru toate astea."

În schimb, ministrul rus de Externe a avut din nou de comentat la adresa țărilor aliate Ucrainei.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: ”Declaraţia Occidentului, că armele pe care le furnizează (Ucrainei) nu trebuie să fie folosite împotriva teritoriului Federaţiei Ruse este doar o altă minciună. "

Dronele folosite de ruși sunt fabricate în Iran, motiv pentru care parlamentul ucrainean a impus sancțiuni pe următorii 50 de ani împotriva guvernului de la Teheran.

Pe de alt parte, Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică trage un nou semnal de alarmă.

Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a ONU: "Situația privind siguranța și securitatea nucleară de la centrala Zaporojie, continuă să fie extrem de fragilă și periculoasă. Activitățile militare continuă în regiune și s-ar putea să se intensifice foarte mult în viitorul apropiat."

Trupele ruse au preluat controlul centralei de la Zaporojie în martie, anul trecut.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult