Specialiști: Iulie 2023 ar putea fi cea mai fierbinte lună din ultimii 120.000 de ani
Your browser doesn't support HTML5 video.
Căldura din iulie a fost deja atât de extremă încât este „practic sigur” că luna aceasta va doborî recordurile „cu o marjă semnificativă”, au declarat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene și Organizația Meteorologică Mondială într-un raport publicat joi.
Tocmai am trăit cea mai fierbinte perioadă de trei săptămâni înregistrată – și aproape sigur în peste o sută de mii de ani.
De obicei, aceste recorduri, care urmăresc temperatura medie a aerului în întreaga lume, sunt doborâte cu sutimi de grad. Dar temperatura pentru primele 23 de zile din iulie a fost în medie de 16,95 grade Celsius (62,51 Fahrenheit), cu mult peste recordul anterior de 16,63 grade Celsius (61,93 Fahrenheit) stabilit în iulie 2019, potrivit raportului.
Datele folosite pentru a urmări aceste înregistrări datează din 1940, dar mulți oameni de știință – inclusiv cei de la Copernic – spun că este aproape sigur că aceste temperaturi sunt cele mai calde pe care le-a văzut planeta în 120.000 de ani, având în vedere ceea ce știm din milenii de date climatice extrase din inele de copaci, recife de corali și miezuri de sedimente de adâncime.
„Acestea sunt cele mai calde temperaturi din istoria omenirii”, a spus Samantha Burgess, director adjunct la Copernicus.
„Șansele sunt cu siguranță în favoarea unei veri record”, a spus Carlo Buontempo, directorul Copernicus, deși a avertizat că este prea devreme pentru a afirma acest lucru cu încredere.
Bilanțul victimelor căldurii este puternic. Pe măsură ce temperaturile au crescut peste 50 de grade Celsius în unele părți ale SUA, decesele legate de căldură au crescut și oamenii suferă arsuri care pun viața în pericol.