Spania avertizează Israelul că ordonanța CIJ privind oprirea ofensivei la Rafah este ”constrângătoare”
”Ordonanţele CIJ, inclusiv cele cu privire la oprirea ofensivei israeliene la Rafah, sunt constrângătoare. Noi cerem aplicarea lor”, scrie pe X ministrul spaniol de Externe José Manuel Albares.
”Acest lucru priveşte de asemenea încetarea focului, eliberarea ostaticilor şi accesul la ajutoare umanitare. Suferinţa locuitorilor (Fâşiei) Gaza şi violenţa trebuie să înceteze”, cere el.
Cea mai înaltă jurisdicţie a ONU a ordonat vineri Israelului să-şi oprească ”imediat” ofensiva militară la Rafah, o decizie susceptibilă să crească presiunile internaţionale în favoarea unui armistiţiu, după şapte luni de război.
CIJ, cu sediul la Haga, a ordonat Israelului să menţină punctul de trecrea frontierei de la Rafah deschis, pentru a permite un acces ”fără oprelişti” al ajutorului umanitar.
Ea cere eliberarea imediată a persoanelor luate ostatice de către Hamas în atacul de la 7 octombrie în sudul Israelului. Ordonanţele CIJ, care tranşează diferende între state, au caracter constrângător din punct de vedere juridic, dar Curtea nu are niciun mijloc prin care să impună respectarea acestora.
Spania este una dintre cele mai critice ţări europene ale Israelului de la începutul actualului Război în Fâşia Gaza.
Guvernul israelian al lui Benjamin Netanyahu şi-a rechemat săptămâna aceasta ambasadorul de la Madrid la consultări, după ce Spania, Irlanda şi Norvegia au anunţat miercuri că recunosc Palestina.
Ministru spaniol, acuzat de antisemitismIsraelul a anunţat vineri că a ”decis să taie legătura” dintre Consulatul Spaniei la Ierusalim şi palestinieni, din cauza unui ”apel antisemit” al numărului trei în Guvernul spaniol, ministrul spaniol al Muncii Yolanda Díaz, şefa Partidului Sumar (extremă stânga).
”Salutăm azi faptul că Spania recunoaşte statul Palestina”, dar ”nu ne putem opri aici. Palestina va fi liberă de la fluviu la mare”, a scris vineri pe X Yolanda Díaz, denunţând un ”genocid al poporului palestinian”.
Războiul din Fâşia gaza a început la 7 octombrie, în urma unui atac al unor comnandouri Hamas infiltrate din Fâşia Gaza, care a antrenat moartea a cel puţin 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.
La 7 octombrie, 252 de persoane au fost luate ostatice în enclava palestiniană.
Ca represalii, armata israeliană a lansat o ofensivă devastatoare în teritoriul palestinian, care s-a soldat cu cel puţin 35.857 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii Hamas, o mişare considerată teroristă de către Israel şi aliaţii săi, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).