Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Spania anunță zeci de cazuri de variolă non-umană. Ce au arătat analizele de laborator

Autoritățile de sănătate din Spania au confirmat vineri zeci de cazuri de variolă non-umană în țară, în contextul în care mai multe țări europene, precum și SUA, Canada și Australia au raportat cazuri de variola maimuței.

Ministerul spaniol al Sănătății a declarat că există 28 de cazuri de variolă non-umană în Spania, însă doar șapte dintre ele au fost confirmate ca fiind variola maimuței, celelalte depinzând de rezultatele testelor științifice pentru a determina tipul virusului, conform EFE, citat de Agerpres.

Surse de la Institutul de Sănătate Carlos III din Madrid, unde se efectuează testele, au spus că acestea durează mai mult decât cele pentru Covid-19, așadar rezultatele sunt așteptate să vină de abia săptămâna viitoare.

Între timp, Ministerul Sănătății din Spania a declarat că două dintre mostrele prelevate vor fi reanalizate, pentru că nu au fost concludente.

Vaccin împotriva variolei, recomandat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor

Între timp, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a recomandat joi ca persoanele care au intrat în contact direct cu bolnavii să primească vaccinul împotriva variolei.

Vaccinul Imnavex, autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) în 2013 împotriva variolei umane şi în 2019 de agenţia americană FDA, unde se comercializează sub numele Jynneos, nu este disponibil în Spania, așadar va trebui achiziţionat.

Dezvoltat de Bavarian Nordic, vaccinul are uz specific pentru variola maimuţei şi ar putea proteja împotriva acestei boli în proporţie de 85%, conform experienţei cu vaccinurile utilizate înainte de eradicarea variolei umane.

Este totuşi o opţiune ce trebuie analizată, având în vedere că, potrivit surselor sanitare, cazurile detectate până acum au formă uşoară.

Cum se transmite variola maimuței

Variola maimuţei se transmite, în principal, prin contactul cu fluide corporale, leziuni ale pielii sau prin contact direct cu obiectele contaminate, precum şi prin picături de salivă, dar în mai mică măsură decât virusul SARS-CoV-2, conform sursei citate.

Perioada de incubaţie este de cinci-21 de zile şi înainte de apariţia pruritului (mâncărimii pielii) sunt prezente simptome ca febră, cefalee, stare de oboseală şi inflamare a ganglionilor limfatici.

Unde au fost raportate cazuri de variola maimuței

Mai multe cazuri de variola maimuței sunt investigate în diverse țări din Europa și în SUA, Canada și Australia, conform autorităților sanitare și știrilor locale.

Cazuri noi au fost raportate în Germania, Franța, Belgia și Australia, după ce au fost anunțate infecții în SUA, Italia, Canada, Portugalia, Suedia, Spania și Marea Britanie, potrivit BBC, care a precizat că variola maimuței este cel mai des întâlnită în zone izolate din Africa Centrală și de Vest.

Simptomele variolei maimuței sunt asemănătoare cu cele ale variolei deja eradicate, însă mai ușoare. Acestea sunt includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot apărea erupţii cutanate, adesea pe faţă şi se răspândesc în alte părţi ale corpului, inclusiv pe organele genitale.

CITEȘTE ȘI: Nou val de îmbolnăviri cu Covid-19 în SUA. Medicii prescriu tot mai mult pastila Paxlovid

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult