Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Space X a lansat SWOT, primul satelit care inventariază toate suprafețele acoperite de apă de pe Terra. Scopul cercetării

Primul studiu global despre suprafețele acoperite cu apă de pe Pământ este facilitat de o rachetă SpaceX, care a fost lansată vineri dimineață. Misiunea are ca obiectiv obținerea de noi informaţii despre mecanismul şi consecinţele schimbărilor climatice.

Racheta SpaceX are la bord un satelit francezo-american la bord, din are se observă suprafața pământului, arată Reuters, agenție citată de Agerpres.

Lansatorul Falcon 9 deţinut şi operat de compania comercială producătoare de rachete a lui Elon Musk a luminat cerul înainte de zori pe coasta Californiei, în timp ce s-a înălţat deasupra rampei de lansare de la baza Vandenberg a Forţelor aeriene americane. Lansare a avut loc cu puţin timp înainte de ora locală 4:00 (12:00 GMT) și a fost transmisă în direct printr-un webcast al agenţiei spaţiale americane.

Sarcina utilă a rachetei, satelitul pentru Topografia Apelor de Suprafaţă şi Oceanului (Surface Water and Ocean Topography - SWOT), încorporează un radar avansat cu tehnologie cu microunde pentru colectarea unor măsurători de înaltă definiţie a oceanelor, lacurilor, rezervoarelor şi râuri de pe peste 90% din glob.

Datele obţinute urmează să fie utilizate, potrivit cercetătorilor, pentru îmbunătăţirea modelelor privind circulaţia oceanică şi a prognozelor meteorologice şi climatice, dar vor ajuta şi la gestionarea rezervelor de apă dulce din regiunile afectate de secetă.

Citește și
elon musk, maye musk
Cum arată casa lui Elon Musk. Mama miliardarului doarme într-un garaj când îl vizitează VIDEO

Componentele satelitului, cu dimensiunea unui SUV au fost construite de Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA şi agenţia spaţială franceză CNES.

Un obiectiv major al misiunii este de a explora modul în care oceanele absorb căldura atmosferică şi dioxidul de carbon, într-un proces care reglează în mod natural temperaturile globale şi a contribuit la minimizarea schimbărilor climatice. Oceanele au absorbit mai mult de 90% din excesul de căldură blocată în atmosfera Pământului din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră provocate de activitatea umană, au estimat oamenii de ştiinţă.

Misiunea durează trei ani

SWOT va ajuta de asemenea la studiul impactului creşterii nivelului oceanelor asupra zonelor costiere.

Inventarierea repetată a resurselor de apă ale Pământului pe parcursul misiunii de trei ani a SWOT va permite cercetătorilor să evalueze mai bine fluctuaţiile râurilor şi lacurilor de pe planetă în timpul schimbărilor sezoniere şi a evenimentelor meteorologice majore.

Se preconizează că satelitul va începe să producă date pentru cercetări în decurs de câteva luni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult