Soția lui Navalnîi, după moartea opozantului: „Dacă este adevărat, aș vrea ca Putin să știe că va fi pedepsit”
"Dacă este adevărat, aş vrea ca Putin, tot personalul său, tot anturajul său, tot guvernul său, prietenii săi, să ştie că vor fi pedepsiţi pentru ce au făcut ţării noastre, familiei mele şi soţului meu. Trebuie să fie deferiţi justiţiei şi această zi va veni în curând", a spus Iulia Navalnaia, vorbind de la tribuna Conferinţei de Securitate de la Munchen. Ea a cerut ca Vladimir Putin să fie "tras personal la răspundere pentru toate atrocităţile comise".
Şi fostul campion mondial rus la şah Gary Kasparov, stabilit în prezent în SUA, l-a descris pe preşedintele rus Vladimir Putin drept "asasinul lui Navalnîi".
"Vina este a tuturor. În primul rând, a ruşilor care nu au reuşit să egaleze curajul lui Aleksei pentru a pune capăt dictaturii şi războiului lui Putin (războiul din Ucraina - n.red). Unii dintre noi au am încercat-o, iar el (Navalnîi - n.red) a fost alături de noi", a scris pe reţeaua socială X Gary Kasparov, unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai lui Putin, inclusiv din perioada când şahistul se afla în Rusia şi încă nu plecase în SUA.
"Putin a încercat, fără succes, să-l asasineze pe Navalnîi rapid şi în secret cu otravă, iar acum l-a asasinat lent şi public în închisoare. A fost asasinat pentru că i-a arătat lui Putin şi mafiei lui cât de infractori şi hoţi sunt", a mai comentat Gary Kasparov.
Despre un "asasinat" a vorbit şi jurnalistul rus Dmitri Muratov, care a primit în 2021 Premiul Nobel pentru Pace, iar în prezent conduce ziarul de opoziţie Novaia Gazeta, interzis în Rusia după declanşarea războiului în Ucraina.
Dar "un Aleksei Navalnîi asasinat va fi o ameninţare mai mare pentru dictator decât un Aleksei Navalnîi în viaţă", crede scriitorul rus Boris Akunin. "Navalnîi a murit şi a devenit nemuritor", iar "în final îl va îngropa pe Putin", mai spune acelaşi scriitor, stabilit de asemenea în străinătate şi al cărui nume real este Grigori Cikhartişvili.
Activistul în vârstă de 47 de ani a decedat vineri într-o colonie penitenciară îndepărtată în zona arctică, unde ispăşea o pedeapsă pentru "extremism", în condiţii foarte dificile. Cauza morţii sale încă nu este cunoscută, fiind aşteptată expertiza medico-legală.
Medicii ruşi au încercat timp de 30 de minute să-l reanimeze, a precizat un spital local. "Medicii sosiţi la faţa locului au continuat procedurile de reanimare aplicate deja de medici în penitenciar. Ei le-au continuat timp de 30 de minute. Cu toate acestea, pacientul a decedat", a comunicat spitalul public din oraşul Labitnanghi, situat în apropierea închisorii.
Navalnîi participase joi prin legătură video la două audieri în faţa instanţei şi nu a reclamat nimic legat de starea sa de sănătate, relatează agenţia RIA Novosti. Totuşi, la diversele audieri în procesele sale la care a participat în ultimele luni, Navalnîi părea slăbit şi îmbătrânit. El avea numeroase probleme de sănătate din cauza unei greve a foamei şi a unei otrăviri căreia în 2020 i-a supravieţuit miraculos.
Activistul rus a denunţat drept politice numeroasele sale procese, considerându-le o modalitate de a-l pedepsi pentru opoziţia împotriva preşedintelui Vladimir Putin.
Acesta din urmă a fost informat despre decesul lui Navalnîi şi aşteaptă raportul medico-legal ce va elucida cauzele decesului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Navalnîi, despre care Kremlinul crede că lucra pentru CIA-ul american, l-a acuzat pe Putin că a ordonat FSB-ului să-l otrăvească în august 2020 cu substanţa chimică Noviciok. Transferat la un spital în Germania după acea otrăvire, opozantul rus a revenit la Moscova în ianuarie 2021, cu toate că era conştient că risca să fie arestat.
Deşi aflat în detenţie de atunci, el transmitea cu regularitate mesaje pe social media, adesea ironice la adresa lui Putin şi administraţiei carcerale şi în care de obicei critica puterea rusă.
Într-unul din mesajele sale recente, Navalnîi a chemat la proteste masive împotriva preşedintelui Putin în perioada alegerilor prezidenţiale din luna martie, scrutin la care liderul de la Kremlin nu are emoţii.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia , vladimir putin , aleksei navalnîi
Dată publicare: 16-02-2024 17:32