Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sondaj Reuters/Ipsos: Avantajul de care beneficia Harris în faţa lui Trump s-a redus la jumătate

Democrata Kamala Harris îl conduce pe republicanul Donald Trump cu o diferenţă de trei puncte procentuale ce se înscrie în marja de eroare - 46% la 43% - în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.  

Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos, desfăşurat pe o perioadă de patru zile şi finalizat luni, a arătat că Trump - care se afla în urma lui Harris cu şase puncte procentuale într-un sondaj Reuters/Ipsos din 20-23 septembrie - este candidatul preferat pentru o serie de probleme economice, iar unii alegători ar putea fi influenţaţi de afirmaţiile sale potrivit cărora imigranţii aflaţi ilegal în ţară sunt predispuşi la infracţiuni, afirmaţii care au fost în mare parte discreditate de către mediul academic şi grupurile de reflecţie.

Sondajul a avut o marjă de eroare de 3 puncte procentuale.

Respondenţii au ales economia ca fiind principala problemă cu care se confruntă ţara, iar 44% au afirmat că Trump are o abordare mai bună în ceea ce priveşte redresarea „costului vieţii”, comparativ cu 38% care au desemnat-o pe Harris.

Dintre o serie de probleme economice pe care viitorul preşedinte ar trebui să le abordeze, 70% dintre respondenţi au afirmat că cel mai important este costul vieţii, doar o mică parte dintre aceştia alegând piaţa muncii, impozitele sau îmbunătăţirea situaţiei financiare. Trump are mai mult sprijin decât Harris în fiecare dintre aceste domenii, deşi alegătorii - cu o diferenţă de 42% la 35% - o consideră pe Harris cel mai bun candidat pentru a aborda decalajul dintre americanii bogaţi şi medie.

Citește și
Elon Musk, sprijin „total” pentru Donald Trump. Avertismentul miliardarului dacă fostul președinte nu ajunge la Casa Albă
Elon Musk, sprijin „total” pentru Donald Trump. Avertismentul miliardarului dacă fostul președinte nu ajunge la Casa Albă

Trump pare avantajat de preocupările generale legate de imigraţie, care se află în prezent la cel mai ridicat nivel în America din ultimul secol. O proporţie de 53% dintre alegătorii din sondaj au declarat că sunt de acord cu declaraţia potrivit căreia „imigranţii care se află ilegal în ţară reprezintă un pericol pentru siguranţa publică”, faţă de 41% care nu au fost de acord. Într-un sondaj Reuters/Ipsos din mai, diferenţa de opinii era mult mai strânsă - 45% au fost de acord şi 46% nu au fost de acord.

La mitingurile de campanie, Trump a atras atenţia asupra infracţiunilor comise de imigranţii aflaţi ilegal în ţară. Deşi există puţine date cu privire la statutul de imigrant al infractorilor, studiile au constatat, în general, că imigranţii nu sunt mai predispuşi la infracţiuni decât americanii născuţi în ţară.

Harris l-a devansat pe Trump în fiecare dintre cele şase sondaje Reuters/Ipsos realizate de când a intrat în cursa pentru Casa Albă, la sfârşitul lunii iulie.

Cel mai recent sondaj a arătat că Harris a câştigat două puncte procentuale - 47% faţă de 45% - în rândul alegătorilor care păreau cel mai probabil să voteze în noiembrie. Două treimi dintre alegătorii eligibili s-au prezentat la alegerile prezidenţiale din 2020, potrivit unei estimări a Pew Research Center.

În ultimul sondaj, alegătorii au avut mai multă încredere în acuitatea mentală a lui Harris decât în cea a lui Trump, 55% dintre ei fiind de acord cu afirmaţia că ea este „înzestrată mintal şi capabilă să facă faţă provocărilor”, comparativ cu 46% care au spus acelaşi lucru despre Trump.

În timp ce sondajele naţionale, inclusiv sondajele Reuters/Ipsos, oferă semnale importante cu privire la opiniile electoratului, rezultatele Colegiului Electoral pentru fiecare stat în parte determină învingătorul, iar şapte state unde cursa este foarte strânsă sunt susceptibile de a fi decisive. Sondajele au arătat că Harris şi Trump sunt la egalitate în aceste state, cu multe rezultate în marja de eroare.

Harris a intrat în cursă după ce preşedintele democrat Joe Biden şi-a încheiat eforturile de realegere în urma unei prestaţii slabe la dezbaterea împotriva lui Trump din iunie. La momentul respectiv, Trump era considerat în mare măsură candidatul principal, parţial pe baza puterii sale percepute în domeniul economiei, după mai mulţi ani de inflaţie ridicată sub administraţia Biden.

Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos a intervievat online, la nivel naţional, 1.272 de adulţi americani, inclusiv 1.076 de alegători înregistraţi. Dintre aceştia, 969 au fost consideraţi ca fiind foarte probabil de a se prezenta la vot în ziua alegerilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult