Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sonda Spațială Juice a decolat către Jupiter, în căutare de medii extraterestre locuibile. VIDEO

Sonda spaţială europeană Juice a decolat vineri la bordul unei rachete Ariane 5, către planeta Jupiter, în căutarea unor medii locuibile extraterestre favorabile vieţii, transmite Agerpres care citează AFP.

Sonda Juice, care a decolat de la baza Kourou din Guyana Franceză, s-a separat cu succes de lansatorul Ariane 5 la o altitudine de 1.500 de kilometri, la 27 de minute după lansare. Misiunea Ariane 5 "este un succes", a declarat Stéphane Israël, preşedintele Arianespace.

"Juice este cea mai complexă sondă trimisă vreodată spre Jupiter", a subliniat directorul general al ESA, Josef Aschbacher, în camera de control Jupiter.

Juice urmează să exploreze Jupiter şi lunile sale îngheţate, în căutarea unor medii extraterestre favorabile vieţii. Călătoria este preconizată să dureze opt ani.

Amânată joi cu 24 de ore înainte de data programată pentru decolare din cauza riscului de furtuni, misiunea ştiinţifică emblematică a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) a fost lansată vineri, la ora 12:14 GMT, de la baza Kourou, marcând începutul unei odisee spaţiale fără precedent.

Citește și
Primele imagini de pe Venus, cu sonda solară Parker, în „spectrul vizibil”
Primele imagini de pe Venus, cu sonda solară Parker, în „spectrul vizibil”

"Traiectoria este nominală", adică în concordanţă cu ceea ce fusese planificat, a declarat la scurt timp după decolare directorul de operaţiuni din camera de control Jupiter de la Centrul Spaţial din Guyana Franceză CSG.

Joi, echipele de la centrul spaţial au fost nevoite să întrerupă operaţiunile de lansare cu doar şapte minute înainte de numărătoarea inversă finală, din cauza riscului de fulger.

Spre deosebire de lansările convenţionale cu o anumită marjă pentru decolare, fereastra de lansare a sondei Juice este de doar o secundă, din cauza orbitei specifice care este vizată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult