Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Situație tensionată la Belgrad. Președintele sârb s-a întâlnit cu ambasadorul Moscovei, premierul a mulțumit spionilor ruși

Your browser doesn't support HTML5 video.

Câteva mii de sârbi s-au adunat iar în centrul capitalei Belgrad ca să denunțe ceea ce ei consideră a fi fraudarea alegerilor legislative și locale în urmă cu 9 zile.  

Protestatarii avertizează că vor recurge la pichetarea unor institutii ale statului și blocarea unor drumuri. Politicienii din opoziție și simpatizanții lor sunt alarmați de întâlnirea avută luni de președintele Vucici cu ambasadorul Rusiei.

Protestatarii au mărșăluit până la secția principală de poliție, unde credeau că sunt ținute cele 38 de persoane arestate duminică seară, când protestul a degenerat într-un asalt asupra primăriei Belgradului. Partidele de opoziție au acuzat poliția de uz excesiv de forță.

Ivica Ivkovic, șeful poliției: ”Nu vor fi tolerate niciun fel de violențe ori blocarea drumurilor și a podurilor, de natură să perturbe viața cetățenilor”.

Reprezentanții unei misiuni internaționale de monitorizare a alegerilor din 17 decembrie au declarat că partidul președintelui Aleksandr Vucici a obținut un avantaj printr-o acoperire disproporționată în presa de stat și nereguli la urne, cum ar fi cumpărarea de voturi. Germania a calificat presupusele fraude drept „inacceptabile” pentru o ţară care speră să adere la Uniunea Europeană.

Citește și
Proteste în Serbia
Serviciile de Securitate sârbe susțin că situația de la Belgrad este sub control și că protejează „ordinea constituțională”
Premierul sârb a mulțumit serviciilor secrete rusești pentru informațiile despre proteste

Stefan Acimovic, protestatar: ”Suntem în stradă pentru că vrem să se facă dreptate, să se afle adevărul și să remediem neregulile. Plecăm de la ipoteza că au fost numeroase nereguli în procesul electoral, de exemplu, în Belgrad au votat mulți oameni care nu sunt rezidenți ai capitalei”.

După scrutin, opoziția a organizat proteste în fiecare seară și, departe de a se stinge, manifestațiile par să se extindă. Situația riscă să se complice în condițiile în care aliatul tradițional rus a ținut să-și exprime punctul de vedere.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: ”Sunt acțiuni și tentative inițiate de terți, mai cu seamă din străinătate, pentru a stârni tulburări în Belgrad. La asta asistăm acum. Serbia are o conducere legitimă capabilă să ia măsurile necesare. Nu ne-am amestecat vreodată și nu o vom face în treburile interne ale niciunei țări”.

Și totuși, chiar luni președintele Aleksandr Vucici l-a primit pe ambasadorul Rusiei în Serbia. Iar premierul la final de mandat, Ana Brnabic, a mulțumit public serviciilor secrete rusești pentru că au furnizat guvernului informații despre activitățile planificate de opoziție.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult