Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Situație dramatică. SUA au înregistrat alte 60.000 de noi infectări cu coronavirus în ultimele 24 de ore

Your browser doesn't support HTML5 video.

După două zile în care cifrele păreau în scădere, Statele Unite au raportat iarăși, peste 60.000 de noi infectări.

 

1.600 de americani au murit de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cel mai grav bilanț din ultimele două luni și jumătate. Evoluția alarmantă justifică speranțele puse în vaccin. Serul testat de compania americană „Moderna” are rezultate preliminare încurajatoare. În schimb, rușii dau zor cu vaccinul lor, fără să facă publice datele primelor etape ale studiului. Pe de altă parte, tot mai multe țări impun restricții cu privire la călatoriile în Spania, unde focarele s-au extins și în capitala Madrid.

Madridul a devenit ultima regiune continentală a Spaniei care reintroduce purtarea obligatorie a măştii, inclusiv în exterior, chiar și când se poate păstra distanța.

Peste 10 focare au fost identificate în capitala Spaniei, cu 1.200 de noi infecţii înregistrate în ultima săptămână. Nu e de mirare că după Marea Britanie și Germania a introdus carantina pentru cei întorși din Spania, cu excepția Insulelor Baleare.

Citește și
Harta
Coronavirus România. Județul cu peste 100 de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore

Nic Robertson, CNN: „Premierul britanic Boris Johnson declara explicit că există semne că Europa este deja lovită de al doilea val al pandemiei. Într-adevăr, pe continent asistăm la înmulțirea cazurilor în numeroase țări, precum Croația, Belgia, Germania și Franța, iar guvernul britanic nu uită că a fost criticat vehement, pentru că nu a intervenit suficient de prompt când a lovit primul val al pandemiei.”

În aceste condiții, spitalele din Franța iau măsuri ca acest al doilea val să nu le mai ia prin surprindere. O clinică de la periferia Parisului și-a redeschis unitatea de terapie intensivă, închisă inițial pe 15 iunie.

Nada Delot- Fakhri, doctor: „Avem zilnic 15-20, sunt pacienți COVID-19, după ce în urmă cu trei săptămâni scazusem la 0 - maximum 2.”

Peste Ocean, situația rămâne critică, mai ales în California și Florida, care au depășit numărul de infectări din New York, inițial epicentrul pandemiei din Statele unite. Cu toate acestea, după mai multe declarații neobișnuit de prudente, președintele Trump s-a lăsat din nou vrăjit de teorii controversate.

Kaitlan Collins: „Femeia pe care o descrieți drept un medic formidabil și căreia i-ați distribuit mesajul aseară spune că măștile sunt inutile și că există un leac pentru COVID-19, teorii contrazise de experți. În acel filmuleț, ea mai declara că doctorii fac medicamente folosind ADN de la extratereștri și că se încearcă realizarea unui vaccin care să te facă imun la credința religioasă.

Donald Trump, președintele SUA: „O fi, n-o fi așa.”

Reporter: „De ce ați distribuit așa ceva?”

Trump: „Nici nu știu din ce țară e doctorița respectivă, dar a spus că a avut un succes nemaipomenit cu hidroxiclorochină pentru mulți pacienți și mi s-a părut că vocea ei merită să fie cunoscută.”

Există totuși și vești bune. Vaccinul dezvoltat de compania americană de biotehnologie „Moderna”, în care administrația Trump a investit un miliard de dolari, a declanşat un răspuns imunitar „robust". În cazul a şapte din cele opt maimuţe vaccinate şi expuse ulterior contaminării, nu s-a mai detectat, după două zile, virusul în plămâni. De asemenea, niciuna din cele opt maimuţe nu avea virusul în nas. Prin comparaţie, vaccinul Universităţii din Oxford n-a avut niciun efect asupra cantităţii de virus din nasul maimuţelor.

Doar testele aflate în faza a treia, în desfăşurare de marți, vor permite verificarea eficacităţii reale pentru oameni. Asta nu-i împiedică însă pe ruși să ardă etapele.

Matthew Chance, CNN: „Responsabilii ruși vorbesc de „un moment Sputnik”, un salt tehnologic similar lansării neașteptate a primului satelit în spațiu, realizată de sovietici în anii '50. Obținerea primului vaccin anti-coronavirus ar pune din nou în evidență realizările științifice ale Rusiei. Data lansării ar putea fi 10 august, poate chiar mai devreme, adică extraordinar de rapid. Potrivit responsabililor ruși, a treia faza a studiului clinic va fi făcută în paralel cu vaccinarea cadrelor medicale. Așadar o abordare foarte riscantă. Firește, există un scepticism enorm în lume față de eficiența și siguranța vaccinului rusesc. Criticii spun că eforturile precipitate ale Rusiei sunt urmarea presiunilor politice făcute de Kremlin și amintesc de acuzațiile că spioni ruși ar fi sustras secrete din laboratoare britanice și canadiene.”

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult