Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Situație critică pentru Ucraina, prinsă între ofensiva rusă și promisiuni neonorate. "Ne ducem către un deznodământ teribil"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Preşedintele ucrainean a marcat, sâmbătă, doi ani de la începutul invaziei ruse printr-o ceremonie de comemorare a victimelor războiului.

Discursurile au fost rostite pe aeroportul Hostomel, în fața avioanelor distruse în batălia pentru acest obiectiv strategic.

Zelenski a promis că războiul se va încheia numai „în termenii" doriţi de Ucraina şi fără concesii teritoriale faţă de Rusia.

Situația de pe front este însă sumbră. Armata rusă controlează o cincime din teritoriul Ucrainei şi a revenit în ofensivă.

O singură veste bună pentru Ucraina în doi ani de război

Pentru ucraineni, singura veste bună în acești doi ani de iad este deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Luptăm de 730 de zile, 730 de zile din viețile noastre! Şi vom învinge, în cea mai bună zi a vieţii noastre".

Citește și
Oleksandr Sîrski
Șeful armatei Ucrainei promite că trupele Kievului vor triumfa asupra „beznei” ruse. Șoigu, prezent pe front

Preşedintele ucrainean a lansat acest mesaj încrezator de pe aeroportul Hostomel, de lângă Kiev, unde s-a purtat o bătălie importantă în primele zile ale războiului. I-a avut alături pe șefa Comisiei Europene și pe premierii italian, belgian și canadian.

Realitatea este sumbră. Pe fondul încetinirii sprijinului occidental, armata ucraineană, depășită numeric, are arme insuficiente și oamenii epuizați.

Cu noul pachet de ajutor american, în valoare de 61 de miliarde de dolari, blocat de certurile politice de la Washington, Ucraina pare mai vulnerabilă ca niciodată.

Joe Biden, președintele SUA: "Nu putem abandona Ucraina acum, pentru că exact pe asta mizează Putin. Oameni buni, istoria e cu ochii pe noi! Bravii soldați și civili ucraineni mor, iar, în America, președintele Congresului a trimis Camera în vacanță pentru două săptămâni. Eșecul de de a sprijini Ucraina în acest moment critic, în care Rusia a început să recucerească teritorii, pentru prima oară după multe luni, ar avea impact decenii de acum înainte".

Pe de altă parte, europenii nu par capabili să furnizeze munițiile necesare, cum ar fi milionul de obuze promise, vitale artileriei ucrainene.

Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe lituanian: "Cea mai mare problemă este, din punctul meu de vedere, sindromul Pearl Harbor, adică (noi, europenii) așteptăm să se întâmple ceva absolut îngrozitor, un șoc major, ca să ne urnim în sfârșit, să acționăm, să ne schimbăm strategia, să abordăm altfel situația. Încă nu suntem în acel punct".

Kievul vrea mai mulți soldați pe front, însă aceștia nu au cu ce să lupte

O nouă lege care vizează mobilizarea a încă 500.000 de ucraineni este în Parlament. Însă, degeaba ar trimite Kievul mai mulți soldați, dacă n-au cu ce să lupte.

Generalul Sir Richard Barrons: "Dacă situația din prezent se prelungește, ne îndreptăm către un deznodământ teribil, în care Ucraina va fi silită să accepte condiții foarte dezavantajoase, care ar consacra succesul agresiunii teritoriale și ambițiilor Rusiei. Iar Europa și-ar demonstra lipsa de curaj și determinare, nu doar în ce privește sprijinul pentru Ucraina, ci și în protejarea securității, prosperității și valorilor proprii".

Moscova controlează în prezent aproape o cincime din teritoriul ucrainean, inclusiv Peninsula Crimeea.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult