Situaţia din Grecia devine critică. Incendiile de vegetaţie au luat amploare şi au făcut scrum zeci de case
Your browser doesn't support HTML5 video.
Autorităţile elene au solicitat activarea mecanismului european de protecţie civilă, apel la care au răspuns deja România, Cipru, Franţa, Italia şi Cehia, dar şi Turcia sau Serbia, care vor trimite acolo sute de pompieri.
Flăcările care au ajuns în trei suburbii din nordul Atenei au cuprins mai multe case și o școală. Autoritățile le-au cerut insistent localnicilor să fugă din calea focului. Dar pentru că au existat situaţii în care oamenii au nesocotit sfatul responsabililor, militarii au găsit un cadavru într-una dintre locuinţe.
Flăcările au ajuns la 15 kilometri de centrul Atenei, iar vântul a purtat fumul deasupra orașului.
Ioana Diaconu - jurnalistă în Grecia: „În toată Atena cerul este întunecat, atmosfera este aproape irespirabilă, în cartierele din Nordul Capitalei. Sigur că toată lumea este speriată. Au fost evacuate câteva spitale, de asemenea locuințe, sunt şi unele grădiniţe, în afară de cei din Marathon, li s-a pus în vedere locuitorilor prin sistemul de alertă să fie pregătiți pentru a fi evacuaţi.”
Grecii au solicitat activarea mecanismului european de protecţie civilă, apel la care România a răspuns deja. Autoritățile de la Bucureşti au trimis astăzi încă 40 de pompieri și 4 autospeciale de stingere. Aseară, unul dintre militarii noştri a suferit răni superficiale la nivelul feței, în timpul unei intervenții. Nu a avut nevoie de tratament de specialitate ori de investigaţii amănunţite.
Lct. Col. David Valeriu Dan, comandantul modulului: „Colegii au ajuns acum o oră, sunt alături de noi. Acum ne organizam activitatea, astfel încât să putem să lucrăm pe schimburi să facem fată lucurilor de aici. În locaţiile pe care le-am avut stabilite pentru a interveni lucrurile sunt sub control, echipa este un pic obosită, dar face față. Din fericire astăzi a scăzut un pic intensitatea, ieri eram la nivel 5, adică extrem, astăzi suntem la nivel foarte ridicat, deci intensitatea vântului a scăzut.”
Aceste imagini au fost publicate pe pagina de Facebook a Manăstirii Sf Efrem, ameninţată de flăcările care s-au întins pe câmpurile din apropiere. Focul a fost potolit, dar în zonă sunt restricţii pentru că pericolul nu a trecut. Mai mulţi pelerini romani care ar fi trebui să ajungă la mănăstire au făcut cale întoarsă.
Pr. Marin Osoianu: „Noi mâine ar trebui să ajungem cu grupul nostru de pelerini la Mănăstirea Sf Efrem cel Nou însă drumurile sunt închise şi nu putem ajunge la mănăstire. Focul chiar astăzi dimineaţă s-a oprit la zidurile manăstirii. Şi iată mănăstirea Sf Efrem cel nou nu a suferit nimic. Dar datorită efortului constant al pompierilor, focul s-a mai oprit. Ne rugăm pentru ei să fie ajutaţi în continuare să lupte cu focul.”
Localincii au muncit și ei cot la cot cu pompierii. Și-au udat casele și curțile în speranța că vor ține pârjolul la distanță.
Eleni Giokos, CNN Correspondent: „Puteți vedea o casă arsă mai jos, și dacă mergeți puțin cu mine, doar pentru a vedea cât de aproape de case a ajuns pârjolul, vedem aceste imagini, consecințele acestui incendiu violent. Oamenii îl descriu ca pe un cuptor, foarte greu de controlat.”
Incendiile din Grecia sunt atât de puternice, încât se văd din spaţiu.