Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sistemul de sănătate britanic împlinește 70 de ani. Doar 2% dintre cetățeni n-au acces la medicamente

Sistemul de sănătate britanic, universal şi gratuit, împlineşte săptămâna aceasta 70 de ani de la lansare.

Deşi a avut suişuri şi coborâşuri, a transformat societatea, propunându-şi să ofere îngrijire tuturor după nevoie, indiferent de venituri.

A servit ca model pentru alte ţări şi e în continuare printre cele mai accesibile din lume: doar 2% dintre britanici nu au acces la medicamentele necesare.

Elitele britanice au considerat că ţara îşi va reveni mai rapid după al Doilea Război Mondial dacă are o forţă de muncă sănătoasă. Guvernul laburist instalat în 1945 s-a apucat de treabă şi trei ani mai târziu a lansat Naţional Health System sau NHS.

Mark Dayan, analist la Nuffield Institute: „NHS a fost poate excepţional prin rapiditatea cu care un sistem naţional unic a înlocuit ceea ce fusese anterior o multitudine de sisteme locale, unele caritabile, care îngrijeau oamenii."

Citește și
Card de sanatate
Valabilitatea cardurilor de sănătate, prelungită. Cum se calculează noul termen

Helen Buckingham, strategy director, Nuffield Trust: „Pentru prima oară în Marea Britanie, există acces universal la servicii medicale, aceleaşi servicii medicale indiferent de regiune şi de posibilitatea pacientului de a plăti. Iar asta, pentru o ţară abia ieşită din război, era o realizare uriaşă."

În primul an de existenţă, sistemul a cheltuit echivalentul a 12,6 miliarde de lire sterline, în timp ce anul trecut a avut un buget de 144 de miliarde. De la simple fracturi până la cele mai avansate intervenţii, statul britanic finanţează toată îngrijirea de care au nevoie cetăţenii săi. Doar 2,3 procente dintre bolnavi au rămas netrataţi în 2016 din lipsă de posibilităţi financiare, faţă de 7,2 la sută în alte ţări dezvoltate.

Mark Dayan, analist, Nuffield Institute: „NHS a făcut mari progrese prevenind agravarea unor boli şi tratând oamenii fără să fie nevoie de spitalizare."

Prevenţia şi monitorizarea ambulatorie au scăzut semnificativ şi mortalitatea, dar şi cheltuielile cu tratarea unor boli cronice ca diabetul sau afecţiunile renale. În unele domenii, evoluţia a fost fulgerătoare.

Helen Buckingham, strategy director, Nuffield Trust: „În 1984, în jur de 20.000 de oameni au murit de tuberculoză. Anul trecut, au murit mai puţin de 200."

Un raport realizat anul acesta arată că NHS trebuie să-şi îmbunătăţească are nevoie de investiţii în tehnică medicală de ultimă oră. Lipsa acestor dotări ar fi de vină pentru rata de supravieţuire mai mică decât în Statele Unite în caz de infarct sau diferite forme de cancer.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult