Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Serviciile secrete britanice: Rusia confiscă pașapoartele oficialilor săi pentru a-i împiedica să fugă din țară

Autoritățile din Rusia confiscă paşapoartele unor oficiali pentru a-i împiedica să fugă din ţară, potrivit serviciilor secrete britanice citate de Business Insider.

Ministerul britanic al Apărării a declarat miercuri, într-o actualizare a informaţiilor, că "unii oficiali (ruși - n.r.) au fost probabil nevoiţi să renunţe la paşapoartele lor" şi să le predea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei.

Acesta a precizat că "măsurile sunt concepute, probabil, pentru a preveni fuga sau dezertarea unor oficiali din ce în ce mai nemulţumiţi".

Ministerul a descris acest lucru ca fiind o extindere a măsurilor existente încă din perioada sovietică şi care au fost înăsprite în 2014, când Rusia a ocupat peninsula ucraineană Crimeea.

Conform Ministerului britanic al Apărării, "de la începutul invaziei ruse în Ucraina, funcţionarii publici şi lucrătorii ruşi au fost supuşi unor restricţii tot mai severe privind călătoriile în străinătate".

Citește și
Serghei Lavrov
Lavrov: SUA ignoră restricţiile impuse în spaţiului aerian al Mării Negre

De asemenea, a menţionat că angajaţii mai apropiaţi de centrul de putere al Rusiei "se confruntă cu restricţii mai severe; oficialilor de la Kremlin li se interzice orice călătorie internaţională de agrement".

Rusia a devenit din ce în ce mai izolată de când a invadat Ucraina în februarie 2022, în parte din cauza sancţiunilor occidentale şi a restricţiilor de călătorie ce i-au fost impuse dupa ce a lansat invazia în ţara vecină.

În martie 2022, le-a interzis cetăţenilor să părăsească Rusia cu mai mult de 10.000 de dolari în numerar. Iar Ministerul britanic al Apărării a declarat în ianuarie că Rusia a interzis lucrătorilor migranţi cu dublă cetăţenie să părăsească ţara, în timp ce se gândeşte la noi chemări militare.

Unele ţări europene au interzis intrarea turiştilor ruşi, iar multe naţiuni şi-au închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti.

Mulți oficiali ruși sunt gata să predea secrete de stat în schimbul azilului politic

De când a început invazia din Ucraina, o parte din elita Rusiei a călătorit în locuri precum Dubai.

Zeci, dacă nu sute de mii de tineri ruşi au fugit din ţară atunci când Rusia a anunţat o mobilizare parţială a rezerviştilor în septembrie. Nu este clar câţi dintre aceştia erau oficiali sau făceau parte din elita ţării.

Unii oficiali au fugit din Rusia şi se oferă să predea secrete în schimbul acordării de azil. Printre aceştia se numără un fost medic al agenţiei de spionaj a Rusiei, care a declarat că a strâns secrete înainte de a fugi în Franţa.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult