Separatiştii ruşi din Doneţk, Lugansk şi Herson organizează referendumuri pentru alipirea de Rusia între 23 şi 27 septembrie
Informația a fost făcută publică de presa de stat de la Moscova şi oficialităţi locale, conform agenţiilor Reuters, dpa şi AFP.
Ulterior, un anunţ similar a fost făcut şi în regiunea Zaporojie, transmite TASS, preluată de Reuters.
Separatiştii au cerut organizarea rapidă a consultărilor populare în contextul contraofensivei ucrainene, care a înregistrat progrese teritoriale semnificative.
Rusia a justificat invazia în Ucraina, declanşată în februarie, inclusiv prin necesitatea "eliberării" Doneţkului şi Luganskului, cu populaţie rusofonă importantă. Înaintea începerii războiului, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa faţă de Ucraina a celor două regiuni. Herson, regiune din sud care nu era menţionată iniţial, a fost de asemenea ocupată de armata rusă.
Secesioniştii au sugerat că anexarea de către Rusia a estului Ucrainei - cunoscut sub denumirea de Donbas - ar putea obliga Moscova să riposteze mai dur armatei ucrainene. Kremlinul nu a comentat deocamdată despre acest subiect.
Parlamentul "Republicii Populare Lugansk", recunoscută doar de Rusia şi până recent controlată integral de forţele ruse, a adoptat marţi o lege care stabileşte detaliile referendumului, fără însă a preciza data.
Oficiali ucraineni au afirmat luni că a fost eliberată prima localitate din regiunea Lugansk.
Marţi, după anunţul privind referendumurile, Ucraina a promis că "va rezolva problema rusă". "Ameninţarea nu poate fi lichidată decât prin forţă", a scris pe Telegram şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak.
El a afirmat că este vorba despre un "şantaj" din partea Moscovei, motivat de înfrângerile militare suferite de forţele ruse, care s-au retras de la începutul lunii de pe mii de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean.