Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Masacrul de la Mariupol. Senatul SUA a votat pentru a-l declara pe Putin criminal de război

Your browser doesn't support HTML5 video.

Bombardamentele rusești continuă în Ucraina. În Mariupol, miercuri seară, a fost atacat teatrul unde se adăposteau cel puțin o mie de oameni.

Între timp, Senatul Statelor Unite a votat covârșitor pentru a-l declara pe Vladimir Putin criminal de război, iar Curtea Internațională de Justiție de la Haga cere Rusiei să oprească imediat invazia și a trimis o delegație în Ucraina ca să strângă dovezi despre crimele de război comise de ruși.

Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional!  

Un morman de ruine, asta a mai rămas din Teatrul dramatic din Mariupol, distrus miercuri seară de o bombă rusească  

Imobilul era folosit ca adăpost pentru civili şi, în momentul bombardamentului, înăuntru erau sute de oameni. O filmare din urmă cu câteva zile dovedeşte că, în clădire, erau doar civili, iar imagini din satelit arată că locul era semnalizat: în fața și în spatele clădirii era scris în ruseşte, cu litere mari, cuvântul „COPII". Adăpostul antiaerian a rezistat exploziei, spun autorităţile locale, care încearcă acum să-i scoată pe oameni afară.

Citește și
ucraina, bombardament
Ucraina va planta culturi în această primăvară în toate regiunile în care nu există ostilităţi directe

 

La câţiva kilometri de clădirea teatrului, a fost bombardată și piscina publică din Mariupol, folosită tot ca adăpost pentru civili.

Oraşul încercuit de ruşi e supus unui bombardament devastator încă de la începutul războiului. Sunt mii de morţi, iar răniţii nu mai au loc în singurul spital rămas în mâinile apărătorilor şi care funcţionează ca secţie de urgenţă, maternitate şi morgă.

 

Valeriy Drengar, doctor: „Pentru că toate celelalte spitale au fost bombardate, nu mai are cine să-i adune. Nu există servicii de urgenţă, nu mai e nimeni. Rude, nu ştiu unde o să-i punem, cum o să-i îngropăm. Într-o groapă comună? Habar nu am.”

În mijlocul bombardamentului, rămaşi fără mâncare şi apă, localnicii mai speră doar la o minune ca să scape cu viaţă din acest „infern", cum îl numesc oficialii oraşului.

Olga Budko, localnic: „Ajutor! E un oraş, sunt clădiri de locuinţe!. S.O.S, ajutaţi Mariupolul! Femei şi copii sunt ucişi. Spitalele sunt arhipline. De ce mai suntem aici? Nu înţeleg. Genocid?”

Ministerul rus al Apărării a negat că ar fi responsabil pentru bombardamentele de la Mariupol şi a susţinut că teatrul ar fi fost distrus de naţionalişti ucraineni. De altfel, pe reţelele sociale ar fi apărut încă de săptămâna trecută zvonuri că teatrul va fi bombardat. Mai nou, ruşii acuză Ucraina că pregăteşte un atac cu arme chimice, pe care ar vrea să îl pună în seama Rusiei.

 

Igor Konashenkov: „Știm sigur că, sprijinit de țările occidentale, SBU (Serviciul de Securitate din Ucraina) pregătește o provocare, prin folosirea de substanțe otrăvitoare împotriva civililor. Scopul provocării este de a acuza Rusia că folosește arme chimice împotriva populației Ucrainei.”

Numai că apar tot mai multe dovezi că militarii ruşi atacă oameni nevinovaţi. Aceste imagini, difuzate de o televiziune germană, surprind momentul când un civil care încerca să plece din Kiev este somat să iasă din maşină. Deşi bărbatul are mâinile ridicate, soldaţii ruşi îl împuşcă, iar bombardamentele aeriene ruseşti ţintesc cu precădere zonele rezidenţiale din oraşele asediate.  

În schimb, Vladimir Putin i-a acuzat pe ucraineni că au lansat o rachetă în oraşul separatist Doneţk  

Vladimir Putin: „Pe 14 martie, după cum știți, a avut loc un atac cu rachetă în centrul orașului Donețk. A fost un atac terorist sângeros care a luat viața a peste 20 de persoane. Și astfel de bombardamente au avut loc în toate aceste ultime zile. Au lovit fără discernământ, au lovit piețe, cu fanatism și frenezie, la fel cum au făcut-o naziștii, care în ultimele zile ale celui de-al Treilea Reich au încercat să tragă cu ei în mormânt cât mai multe victime nevinovate.”

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a cerut Rusiei să oprească imediat războiul și a trimis o delegație în Ucraina, pentru a strânge dovezi despre crimele de război comise de ruși.

Joan E. Donoghue, președinta CIJ: „Federația Rusă să suspende imediat operațiunile militare începute la 24 februarie 2022 pe teritoriul Ucrainei.”

Senatul american a votat covârșitor pentru a-l declara pe Vladimir Putin criminal de război. Deocamdată, Departamentul de Stat nu a făcut o declaraţie oficială prin care să aducă astfel de acuze liderului de la Kremlin. Însă, președintele Biden a avut miercuri o răbufnire.

Biden: „Cred că este un criminal de război!”

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: „Cred că președintele a vorbit din inimă. Și a vorbit după toate imaginile pe care le-a văzut la televizor, care sunt acțiuni barbare ale unui dictator brutal ce a invadat o țară străînă. Există un proces legal în desfășurare cu privire la asta, în cadrul Departamentului de Stat.”

Statele Occidentale au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU privind Ucraina, din cauza deteriorării situaţiei umanitare.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult