Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Senatorii din Brazilia susțin acuzațiile penale împotriva lui Bolsonaro pentru cum a gestionat pandemia

O comisie a Senatului din Brazilia a votat pentru ca președintele Jair Bolsonaro să fie acuzat pentru modul în care a gestionat pandemia de Covid-19.

Șapte dintre cei 11 membri ai comisiei au susținut un raport care cere ca nouă acuzații să fie depuse împotriva președintelui Bolsonaro, inclusiv crime împotriva umanității.

Președintele comisiei, senatorul Omar Aziz, va trimite concluziile procurorului superior al Braziliei, miercuri.

S-a confirmat că peste 600.000 de persoane din Brazilia au murit din cauza Covid, pe locul doi după numărul deceselor din Statele Unite.

Nu există nicio garanție că acest vot va duce la acuzații penale pentru domnul Bolsonaro, deoarece recomandările raportului trebuie acum evaluate de procurorul general al Braziliei, un numit de către Bolsonaro, care se așteaptă să-l protejeze pe președinte.

Citește și
Jair Bolsonaro
Președintele Braziliei ar putea fi inculpat pentru „crime împotriva umanităţii”. Ancheta vizează gestionarea pandemiei

Raportul susține că guvernul Bolsonaro a urmat o politică de a permite coronavirusului să străbată țara, în speranța de a obține imunitatea de turmă.

Pe lângă crimele împotriva umanității, comisia senatului a recomandat alte opt acuzații, inclusiv instigare la crimă, falsificare de documente și încălcarea drepturilor sociale.

Bolsonaro este acuzat că a folosit abuziv fondurile publice și că a răspândit știri false despre pandemie

Raportul de 1.300 de pagini a recomandat, de asemenea, introducerea de acuzații împotriva a două corporații și a altor 77 de persoane, inclusiv a trei dintre fiii adulți ai președintelui.

În urma anunțului, senatorul Renan Calheiros, politicianul centrist care a fost autorul principal al raportului, a declarat că „haosul guvernului lui Jair Bolsonaro va intra în istorie ca cel mai scăzut nivel al sărăciei umane”.

Votul încheie o anchetă de șase luni care a scos la iveală mai multe scandaluri, dar și acuzații de corupție în interiorul guvernului brazilian.

Chiar înainte de vot, senatorii de frunte au ținut discursuri pasionale. Renan Calheiros, responsabilul cu raportul final, a spus că ancheta a încetinit ceasul morții în Brazilia.

Vicepreședintele anchetei, Randolfe Rodrigues, a subliniat cât de important a fost procesul de a pune presiune asupra guvernului și de a accelera vaccinările și a adus un omagiu celor aflați în prima linie în limitarea pandemiei.

Dar pentru mulți, este prea puțin, prea târziu - familiile celor peste 600.000 de oameni care au murit din cauza virusului vor dori să știe unde va duce această anchetă.

Va trebui Bolsonaro să se ridice în instanță pentru a-și apăra acțiunile?

Președintele anchetei, Omar Aziz, a spus că procurorul federal are datoria să investigheze dovezile strânse în ultimele luni - dar nu toată lumea crede că se va face dreptate.

Indiferent dacă îi sunt aduse sau nu acuze, nu există nicio îndoială că popularitatea lui Jair Bolsonaro a fost afectată de gestionarea pandemiei.

În martie, el a provocat indignare când le-a spus brazilienilor să „nu se mai plângă” de Covid, la o zi după ce țara a înregistrat o creștere record a deceselor într-o perioadă de 24 de ore.

El a continuat să răspândească dezinformări pe rețelele de socializare și, luni, Facebook a eliminat un videoclip în care președintele a susținut în mod fals că vaccinurile Covid-19 au fost legate de dezvoltarea SIDA.

YouTube a blocat videoclipul și a suspendat canalul lui Bolsonaro pentru o săptămână.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult