Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Semnificația din spatele pelerinelor roșii și bonetelor albe purtate de protestatarele din întreaga lume

Your browser doesn't support HTML5 video.

Manifestațiile din întreaga lume pentru drepturile femeilor împrumută un simbol dintr-un serial de mare succes - „Povestea Slujitoarei".

Militantele pro-avort sau care cer schimbarea unor legi poartă capă roșie și boneta albă, la fel că personajele din film, pentru a denunța nedreptatea și opresiunea din viața reală.

Femei din toată lumea protestează purtând cape de culoare roşie şi bonete albe. Este „uniforma" din serialul de mare succes „Povestea Slujitoarei", inspirat de cartea scriitoarei canadiene Margaret Atwood.

Într-o Americă dintr-un viitor care nu pare deloc îndepărtat s-a instalat un violent regim autocratic, de sorginte creştină, care privează femeile de toate drepturile şi libertăţile. Din cauza natalităţii scăzute, cele numite „Slujitoare" sunt reduse la rolul de „sclave sexuale", folosite, fără voia lor, doar pentru fertilizare şi reproducere.

Acum, costumul distinctiv a devenit simbol al protestelor. De pildă, un grup de voluntari americani a mers pe colina Capitoliului pentru a protesta faţă de un proiect de lege care ar putea restricţiona dramatic finanţările pentru sistemul de sănătate.

Citește și
demonstratii polonia
Proteste de amploare în Polonia. Manifestanții au ieșit cu lumânări și pixuri în stradă

Bill Carter, expert media: „Am văzut femei care purtau uniforma „Slujitoarelor", pășind pe holurile Congresului. Este o imagine tulburătoare."

Una dintre primele acţiuni de acest fel a fost în luna martie a anului trecut, în Texas. Dar militantele s-au costumat în slujitoare şi în timpul vizitelor vicepreşedintelui american Mike Pence în Philadelphia şi Denver.

În iulie anul trecut, polonezele au purtat capa roşie şi boneta albă în timpul vizitei preşedintelui Donald Trump.

Și în Irlanda uniforma din serial a devenit simbol în campania pentru schimbarea constituţiei în ceea ce priveşte dreptul la avort. Iar acum câteva zile, femeile din Argentina, îmbrăcate astfel, au militat pentru acelaşi drept.

„În ce fel de țară vrem să trăim? Într-una în care fiecare persoană este liberă să ia decizii în privința sănătății lui sau a ei, în privința propriului trup, sau într-o țară în care jumătate de populație este liberă, iar cealată este înrobită?"

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult