Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Şeful Statului Major Întrunit din SUA a făcut o vizită surpriză în Orientul Mijlociu

Generalul american cu funcţia cea mai înaltă în SUA a început sâmbătă o vizită neanunţată în Orientul Mijlociu pentru a discuta modalităţi de a evita orice nouă escaladare a tensiunilor care ar putea duce la un conflict mai larg.  

Generalul forţelor aeriene C.Q. Brown, şeful Statului Major Întrunit, şi-a început călătoria în Iordania şi a declarat că se va deplasa şi în Egipt şi Israel în zilele următoare pentru a asculta perspectivele liderilor militari.

Vizita sa are loc în timp ce Statele Unite încearcă să încheie un acord evaziv de încetare a focului între Israel şi gruparea militantă Hamas şi de eliberare a ostaticilor din Gaza, despre care Brown a spus că ar „ajuta la scăderea temperaturii”, dacă va fi acceptat de cele două părţi.

„În acelaşi timp, vorbesc cu omologii mei care sunt lucrurile pe care le putem face pentru a descuraja orice tip de escaladare mai largă şi pentru a ne asigura că luăm toate măsurile adecvate pentru a (evita) un conflict mai larg”, a declarat Brown pentru Reuters înainte de a ateriza în Iordania.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a încercat să limiteze consecinţele războiului din Gaza dintre Hamas şi Israel, aflat acum în a 11-a lună. Conflictul a distrus mari suprafeţe din Fâşia Gaza, a declanşat ciocniri la frontieră între Israel şi mişcarea Hezbollah din Liban, susţinută de Iran, şi a declanşat atacuri ale rebelilor Houthi din Yemen asupra transportului maritim din Marea Roşie. Între timp, trupele americane au fost atacate de miliţiile aliniate Iranului în Siria, Irak şi Iordania.

Citește și
negocieri
SUA nu acceptă ca Israel să ocupe Gaza. Urmează ca și Hamas să accepte planul de pace

La rândul său, săptămâna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken a făcut o navetă diplomatică de la Ierusalim la Cairo şi Doha, făcând presiuni asupra mediatorilor şi reprezentanţilor Israelului şi Hamas pentru a ajunge la un acord de încetare a focului care să pună capăt luptelor din Gaza şi să aducă acasă ostaticii israelieni.

SUA și-au întărit forțele în regiune

În ultimele săptămâni, armata americană şi-a consolidat forţele în Orientul Mijlociu pentru a se apăra împotriva unor noi atacuri majore din partea Iranului sau a aliaţilor săi, trimiţând în regiune grupul de atac al portavionului Abraham Lincoln pentru a înlocui grupul de atac al portavionului Theodore Roosevelt. Statele Unite au trimis, de asemenea, o escadrilă F-22 Raptor a Forţelor Aeriene în regiune şi au desfăşurat un submarin cu rachete de croazieră.

„Am adus capacităţi suplimentare pentru a trimite un mesaj puternic de descurajare a unui conflict mai amplu, dar şi pentru a ne proteja forţele în cazul în care acestea ar fi atacate”, a declarat Brown, afirmând că protejarea forţelor americane este „primordială”.

Iranul a promis un răspuns sever la uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh, care a avut loc în timp ce acesta vizita Teheranul la sfârşitul lunii trecute şi pe care l-a atribuit Israelului. Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat implicarea sa.

Hezbollah a ameninţat, de asemenea, cu un răspuns după ce Israelul a ucis un comandant senior Hezbollah în Beirut luna trecută, iar duminică dimineaţă a anunţat că a trecut la acţiune, lansând peste 300 de rachete şi drone asupra a 11 baze militare din Israel.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult