Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Șeful NATO, reacție tranșantă cu privire la „planul de pace” al lui Xi Jinping: „China nu are prea multă credibilitate”

China și-a publicat, vineri, „planul său de pace” privind soluționarea politică a crizei ucrainene. Documentul care cuprinde 12 puncte a fost contestat de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (foto articol), a reacționat cu privire la propunerea Beijingului privind pacea în Ucraina. Intitulat "Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene", documentul a fost publicat vineri dimineaţă pe site-ul ministerului chinez.

"China nu are prea multă credibilitate pentru că nu a fost capabilă să condamne invazia ilegală a Ucrainei", a declarat Stoltenberg la o conferință de presă la Tallinn, adăugând că Beijingul a semnat un acord cu președintele rus Vladimir Putin cu doar câteva zile înainte de invazie, potrivit European Pravda.

Stoltenberg a mai subliniat că NATO nu vede încă China predând arme letale Rusiei.

"Nu am văzut livrarea efectivă de ajutor letal, dar ceea ce am văzut sunt semne și indicii că China ar putea plănui și lua în considerare furnizarea de ajutor militar Rusiei", a adăugat secretarul general.

Citește și
Xi Jinping, Romania
China a publicat planul în 12 puncte pentru „soluţionarea politică a crizei ucrainene”
Ce conține documentul Chinei

Cu o zi înainte, Ministerul chinez al Afacerilor Externe a publicat așa-numitul "plan de pace" cu ideile sale pentru soluționarea războiului dintre Rusia și Ucraina.

Acesta constă în 12 puncte și solicită încetarea focului și reluarea discuțiilor, dar nu include măsuri concrete. Iată care sunt acestea:

1. Respectați suveranitatea tuturor țărilor. 2. Abandonați mentalitatea din timpul Războiului Rece. 3. Opriți focul și încetați lupta. 4. Începeți discuțiile de pace. 5. Rezolvați criza umanitară. 6. Protecția civililor și a prizonierilor de război. 7. Menținerea securității centralelor nucleare. 8. Reduceți riscurile strategice. 9. Garantarea exportului de cereale. 10. Opriți sancțiunile unilaterale. 11. Asigurarea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare. 12. Promovarea reconstrucției postbelice.

China încearcă de câteva săptămâni să joace rolul de mediator în conflictul ucrainean şi a promis de câteva zile că îşi va publica poziţia în vederea identificării unei soluţii politice, potrivit Agerpres.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult