Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sediul central al serviciului de informații Hezbollah a devenit o groapă de 20 de metri în Beirut. ”E o scenă apocaliptică”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Forțele militare israeliene continuă atacurile în Beirut. Joi noapte, rachetele au lovit din nou în sudul capitalei libaneze. Explozii puternice s-au auzit inclusiv lângă aeroport.  

Potrivit oficialilor libanezi, în ultimele 24 de ore, cel puțin 37 de oameni au murit și peste 150 au fost răniți.

Între timp, președintele american a lăsat ușa deschisă Israelului să răspundă valului de rachete lansate de Iran la începutul săptămânii.

Washingtonul ar fi de acord cu lovirea infrastructurii petroliere, dar nu și cu atacuri asupra instalațiilor nucleare ale Iranului.

Bastionul Hezbollah din sudul Beirutului a fost lovit din nou joi noapte de rachete israeliene.

Lt. Gen. Herzi Halevi, șeful Marelui Stat Major al Israelului: „Nu vom mai permite militanților Hezbollah să se stabilească în aceste locuri în viitor. Daunele grave aduse grupării Hezbollah în toate zonele din Beirut, în Valea Libanului sau în sudul Libanului vor continua".

Citește și
Hassan Nasrallah
Ginerele liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis într-un atac israelian la Damasc

Joi, armata israeliană a anunțat că a bombardat inclusiv sediul central al serviciilor de informaţii și unitatea de comunicații ale islamiștilor Hezbollah.

John Sparks, corespondent Sky News: „Pagubele de aici sunt uriașe. Mai multe clădiri rezidențiale au fost distruse. De unde iese fum, este un crater care cred că are 15-20 de metri adâncime. E o scenă apocaliptică, la propriu”.

”Suntem literlamente paralizați”

„Nicăieri nu mai este sigur” - transmit jurnaliștii de război aflați în Liban.

Rachetele au lovit, pentru prima data de la începutul conflictului, chiar în centrul Beirutului, aproape de Parlament. A fost vizat un bloc unde s-ar fi aflat mai mulți membrii Hezbollah.

Însă acolo era și sediul unui centru medical al organizației. Potrivit autorităților libaneze, unii dintre cei uciși - cel puțin 9 - erau paramedici și salvatori.

Jomana Karadsheh, corespondent CNN: „Ne aflăm în inima Beirutului, la doar câteva ore după o lovitură israeliană cum rar s-a mai văzut, iar teama și anxietatea sunt evidente. Chiar și aici, în fața Universității Americane, în acest cartier cultural și comercial, oamenii spun că nu se mai simt în siguranță”.

Hadeel, studentă: ”E tot mai înspăimântător, pentru că lucrurile se agravează de la o zi la alta și nu prea mai știm ce zonă este sigură”.

Mahdi, cetățean libanez: ”Suntem literalmente paralizați. Nu putem face nimic. Trebuie să stăm acasă, totul se deteriorează. Viitorul nostru se deteriorează. Nu știm ce se va întâmpla în continuare".

Forțele israeliene au avertizat că raidurile aeriene nu se vor opri în sudul Libanului. Între timp, continuă incursiunea terestră dincolo de graniță împotriva gherilelor Hezbollah.

Declarațiile lui Joe Biden au dus la scumpirea cu 2% a petrolului

Pe de altă parte, imagini din satelit arată că rachetele lansate de Iran în noaptea de marți au făcut pagube în baza aeriană israeliană Nevatim. Una dintre rachetele care viza această bază militară a lovit o școală. După acest episod, pagubele sunt relativ minore - a spus șeful Marelui Stat Major. Dar Israelul pregătește riposta și amenință că va fi dură.

Lt. Gen. Herzi Halevi: „Vom răspunde, știm cum să localizăm ținte importante, știm cum să lovim cu precizie și putere”.

Potrivit unor surse, Washington-ul ar prefera un atac asupra infrastructurii petroliere iraniene. Temându-se că va urma o criză a carburanților, iranienii au format cozi uriașe la benzinăriile din țară.

”Reporter: Veți lăsa Israelul să riposteze? Care sunt planurile pentru a permite Israelului să riposteze împotriva Iranului? Joe Biden: În primul rând, noi nu autorizăm Israelul să facă nimic, noi sfătuim Israelul. Reporter: Ați fi de acord cu lovituri ale Israelului asupra infrastructurilor petroliere ale Iranului? Joe Biden: Discutăm despre asta".

Comentariile președintelui american au dus rapid la creșterea prețului petrolului pe piețele internaționale cu aproape doi la sută.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult