Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Se răspândește o nouă tulpină Covid „extrem de transmisibilă". Care sunt simptomele

De la începutul pandemiei de coronavirus, în urmă cu mai bine de trei ani, au fost descoperite multe tulpini noi.  

Unele au fost de interes minor, fiind asemănătoare cu o banală răceală. În timp ce altele, cum ar fi tulpina Omicron, au stârnit teamă în rândul experților, mai ales pe măsură ce numărul de infecții a crescut.

Virusul continuă să sufere mutații, producând noi tulpini și noi îngrijorări. Vara trecută, Marea Britanie a fost lovită de variantele Eris și Pirola.

Acum, britanicii vor fi loviți de o altă tulpină nouă, pe care experții o numesc „nepotul" lui Omicron. Datele Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) susțin că varianta HV.1 este cea mai dominantă tulpină din SUA, un sfert din toate cazurile, după cum a relatat publicația Express, citată de Daily Star.

Eris - numită și EG.5 - reprezintă aproximativ 22% din cazuri. Matthew Binnicker, director de virologie clinică la Clinica Mayo, a explicat cum aceste tulpini au unele asemănări cu Omicron.

Citește și
covid
Peste 11.000 infectări cu SARS-CoV-2 în România. Varianta actuală vine cu riscuri mari pentru bebeluși și bătrâni

Cu toate acestea, cele două prezintă unele diferențe, „iar majoritatea acestor mutații fac ca virusul, inclusiv HV.1, să se poată răspândi mai eficient de la o persoană la alta", potrivit lui Binnicker. Vorbind pentru Today.com, Dr. William Schaffner - profesor de boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt - a subliniat, de asemenea, cât de contagioasă este varianta HV.1.

El a spus: „Este o boală foarte contagioasă. Aproape că te poți gândi la HV.1 ca la un nepot al lui Omicron. Una dintre caracteristicile acestei întregi familii Omicron este că sunt foarte transmisibile".

Simptomele

Unele dintre semnele care dezvăluie tulpina HV.1 sunt:

- Dureri în gât - Congestie sau senzație de înfundare - Curgere a nasului - Tuse - Oboseală - Dureri de cap - Dureri musculare - Febră sau frisoane

Medicul sfătuiește oamenii să se vaccineze împotriva Covid pentru a se proteja cât mai bine de o infecție severă care ar putea duce la internarea în spital sau la deces.

El a recomandat, de asemenea, purtarea măștilor în spațiile publice și spălarea regulată a mâinilor. El a adăugat: „Acest lucru este foarte important pentru a ajuta la prevenirea răspândirii, de asemenea”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult