Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Se dă startul curățeniei în spațiu. Peste nouă mii de tone de deșeuri periculoase vor fi strânse în doi ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

În acest weekend se dă startul curăţeniei în spaţiu. Japonezii, coordonaţi de englezi, trimit un vehicul care are misiunea de a aduna gunoiul de pe orbita planetei noastre.

Dacă lucrurile vor decurge potrivit planului, ar urma să fie strânse peste nouă mii de tone de deşeuri periculoase. În spaţiul din jurul planetei noastre se află peste 3.000 de sateliţi inoperabili şi zeci de milioane de bucăţi din alte echipamente lansate de-a lungul timpului.

Fiecare fragment de acest fel orbitează cu viteze de ordinul zecilor de mii de kilometri pe oră. Orice impact cu un asemenea obiect, oricât de mic, ar putea duce la distrugerea noilor sateliți. Dar poate fi un pericol şi pentru Staţia Spaţială Internaţională şi pentru astronauţii de la bord.

Harriet Brettle, Astroscale UK: „Ne așteptăm ca în următorul deceniu să fie lansaţi aproximativ zece mii de sateliți. Va fi aşadar o creștere imensă a traficului și a aglomerației în spațiu, ceea ce va însemna că operatorii de satelit vor trebui să se ocupe de potențialele coliziuni. Totodată, creșterea cantității de resturi spațiale va bloca acele aşa-numite "autostrăzi". Dacă nu facem ceva în acest sens, problema se va înrăutăți."

O soluţie este acest robot. Vorbim, de fapt, despre două nave spaţiale - una de 175 de kilograme, cealaltă de 17.

Citește și
cosmonauti
Agenția Spațială Europeană caută oameni capabili să zboare în spațiu

Ambele vor fi montate pe o rachetă care va fi lansată pe orbită mâine din Kazahstan. Odată ajunse printre stele, se vor separa şi se vor comporta precum şoarecele şi pisica. Mai exact, unul dintre vehicule îşi va folosi senzorii pentru a-l urmări pe celălalt, care, cu ajutorul unor magneţi speciali, va aduna lucrurile nefolositoare din spaţiu.

Guglielmo Aglietti, director Institutul Spațial, Uninversitatea Auckland: „Trebuie să fii eficient, deoarece nu poţi merge în spaţiu și să începi să elimini toate resturile care sunt acolo. Trebuie să decizi care sunt cele mai periculoase."

În cele din urmă, robotul va fi ghidat de la sol să iasă din orbită pentru a arde în atmosferă. Misiunea va dura doi ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult