Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Schimbări la nivel înalt în Ungaria. Ce pregătește Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat că un nou minister se va ocupa de economie şi de finanţele statului, în timp ce se pregăteşte pentru numirea unui nou guvernator al băncii centrale care să îi succeadă fostului său aliat, Gyorgy Matolcsy.

Aflat la putere din 2010, veteranul naţionalist Viktor Orban s-a străduit să revigoreze economia Ungariei după recesiunea de anul trecut, în urma unei creşteri a inflaţiei la peste 25% în primul trimestru din 2023, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

Orban şi Matolcsy, care conduce Banca Naţională a Ungariei din 2013, s-au învinovăţit reciproc pentru creşterea inflaţiei, banca centrală criticând vehement plafoanele impuse de Orban asupra preţurilor şi ratelor dobânzilor, despre care banca a spus că i-au limitat independenţa, scrie Reuters.

Duminică, Orban a declarat că un ministru de rang înalt va prelua conducerea planului său de redresare economică în 2025, un an preelectoral, în care partidul său Fidesz va încerca să îşi consolideze sprijinul după ce, la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, a înregistrat cel mai slab rezultat la un scrutin naţional sau european din ultimele aproape două decenii.

Orban a declarat că remanierea guvernamentală planificată se datorează faptului că postul de guvernator al băncii centrale va deveni „din păcate vacant, la 1 martie”.

„Este evident că oricine ocupă acest post nu poate deveni acest ministru de rang înalt (responsabil cu economia şi finanţele statului), ca să fiu sincer”, a declarat Orban într-o postare pe Facebook. „Unul dintre ei va deveni ministru de rang înalt însărcinat cu economia, în timp ce celălalt va deveni guvernator al băncii centrale”, a spus Orban, fără a numi niciunul dintre numele alese de el.

Ministrul finanţelor, Mihaly Varga, a fost în mare parte vehiculat pentru a-i succeda lui Matolcsy la conducerea băncii centrale anul viitor, în timp ce ministrul economiei, Marton Nagy, un fost bancher central, ar putea prelua conducerea finanţelor publice în cadrul unui minister comasat.

O revenire a inflaţiei în afara ţintei băncii centrale a forţat Banca Naţională a Ungariei să întrerupă luna trecută relaxarea ratei la cel mai ridicat nivel din UE, de 6,75%, după 15 reduceri consecutive totalizând 1.125 de puncte de bază.

Guvernul lui Orban a exercitat presiuni repetate asupra băncii pentru o relaxare şi mai agresivă a ratelor, în timp ce Matolcsy i-a cerut de mai multe ori lui Orban să schimbe cursul politicii, afirmând că Ungaria rămâne în urmă chiar şi faţă de ţările din Europa Centrală.

Orban a declarat, de asemenea, că Ungaria ar trebui să menţină disciplina fiscală în timp ce elaborează un buget pentru 2025 care poate ridica creşterea economică la 3% până la 5% prin creşteri salariale mari, beneficii fiscale mai mari pentru familiile cu copii şi măsuri de sprijinire a întreprinderilor mici.

Pe de altă parte, succesul economic în Ungaria va fi adus de „neutralitatea economică”, a declarat premierul Viktor Orbán sâmbătă la un eveniment local, în localitatea Kötcse din judeţul Somogy, relatează MTI. „În perioada care a trecut a fost creată o nouă economie mondială, trebuie să ne adaptăm la ea şi este nevoie de o nouă politică economică. Inima şi esenţa acestei politici economice este neutralitatea economică”, a spus Orbán.

„Situaţia noastră actuală arată clar că ne-am dat seama la timp că în loc de formarea de blocuri, soluţia pentru economia maghiară este o relaţie bună cu toţi actorii importanţi ai unei economii mondiale unificate”, a declarat Viktor Orbán, singurul lider din Uniunea Europeană care întreţine relaţii apropiate cu Moscova şi Beijing.

Esenţa politicii externe se află în construirea de prietenii şi alianţe, a spus şeful guvernului de la Budapesta. Faptul că două ţări nu se află în relaţii bune nu împiedică Ungaria să fie în relaţii bune cu ambele. Este în interesul Ungariei ca economia mondială să nu se destrame în blocuri, a subliniat premierul. Ungaria poate fi în relaţii bune cu americanii, chinezii, japonezii, arabii şi Uniunea Europeană – în acelaşi timp. „Suntem o ţară suverană”, a conchis Viktor Orbán.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult