Ucraina e gata să renunțe la NATO și la republicile separatiste în schimbul păcii. Zelenski: ”Vom discuta cu rușii”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cum neutralitatea Kievului este una dintre condițiile puse de Moscova pentru încetarea ofensivei, același Zelenski spune că a înțeles că NATO nu dorește să primească Ucraina și sugerează că a abandonat aspirațiile de integrare a țării sale, în Alianța Trans- Atlantică.
Rămâne însă de văzut, dacă întâlnirea miniștrilor de externe, rus și ucrainean, programată pentru joi, la Ankara, va debloca situația.
Din biroul său aflat în centrul Kievului, președintele Ucrainei a dat asigurări că n-a fugit nicăieri.
Volodimir Zelenski: ”Rămân în Kiev, pe strada Bankova. Nu mă ascund și nu mă tem de nimeni. Vom discuta cu rușii. Vom insista asupra negocierilor până când vom găsi o modalitate de a spune oamenilor noştri: "Aşa ajungem la pace!".
”Ce trebuie să se întâmple este ca președintele Putin să înceapă dialogul cu noi”Și în interviul acordat postului american de televiziune ABC, Zelenski a subliniat că Ucraina nu se predă, dar este pregătită de un dialog cu Moscova. Mai mult decât atât, liderul de la Kiev a dat de înțeles că nu mai are speranțe într-o integrare a țării sale în NATO.
Volodimir Zelenski: „În ceea ce privește NATO, am înţeles că Alianța nu este pregătită să accepte Ucraina. Alianței îi este frică de lucruri controversate și de confruntarea cu Rusia. Niciodată nu am fost o țară care cerșește ceva în genunchi. Și nu vom fi acea țară și nu vreau să fiu un astfel de președinte.”
Reporter: Legat de celelalte condiţii ale Kremlinului: să recunoaşteţi Crimeea ca parte a Rusiei şi independenţa celor două regiuni separatiste din Est, ce îi transmiteți lui Vladimir Putin?
Volodimir Zelenski: „Dorim garanţii de securitate. Cred că subiecte legate de teritoriile ocupate şi pseudo-republici - care nu au fost recunoscute de nimeni în afară de Rusia, putem discuta şi putem găsi o cale de compromis. Ceea ce este important pentru mine este cum vor continua să trăiască locuitorii din aceste teritorii, cei care vor să fie parte din Ucraina. Problema este mult mai complexă de atât, nu este vorba pur şi simpu de a-i recunoaşte. Nu suntem pregătiţi de ultimatumuri. Ce trebuie să se întâmple este ca preşedintele Putin să înceapă dialogul cu noi”.
Aflat marți în Letonia, secretarul general al NATO a insistat asupra riscului ca războiul să se întindă dincolo de graniţele Ucrainei.
Jens Stoltenberg: ”Avem responsabilitatea de a ne asigura că războiul nu escaladează şi nu se răspândeşte dincolo de Ucraina. Există riscul ca situația să scape de sub control. Ca să fim siguri că Moscova nu face vreo eroare de calcul, NATO și-a consolidat semnificativ prezența pe flancul estic. Avem 130 de avioane în alertă maximă, peste 200 de nave în nordul Mediteranei și mii de trupe suplimentare în regiune”.
”În ceea ce privește NATO, m-am liniștit în această privință cu ceva vreme în urmă”Președintele Volodimir Zelenski a declarat că aderarea Ucrainei la NATO nu mai este un obiectiv al țării sale, dând astfel un semnal că este dispus să accepte una dintre condițiile Rusiei pentru ca războiul să înceteze.
Într-un interviu acordat jurnalistului David Muir de la ABC News, președintele a afirmat că și-a dat seama ca NATO nu este pregătită să accepte Ucraina.
Volodimir Zelenski: „În primul rând, eu sunt gata pentru un dialog, nu pentru capitulare, pentru că nu este vorba de mine, ci despre oamenii care m-au ales. În ceea ce privește NATO, m-am liniștit în această privință cu ceva vreme în urmă, după ce mi-am dat seama că NATO nu este pregătită să primească Ucraina. Celor din Alianță le este teamă de lucrurile controversate și de confruntarea cu Rusia. Nu mi-am dorit niciodată să fiu o țară care să se roage în genunchi cu ceva. Iar noi nu vom fi acea țară, iar eu nu vreau să fiu acel președinte”.
David Muir: Kremlinul a spus că sunt 3 condiții pentru a pune capăt războiului: să renunțați la aderarea la NATO, să recunoașteți Crimeea ca parte a Rusiei și să recunoașteți independența celor două regiuni separatiste din est. Dumneavoastră spuneți că este sortit eșecului ca Vladimir Putin să dorească așa ceva?
Volodimir Zelenski: ”Eu vorbesc despre garanții de securitate. Cred că lucruri legate de teritorii care sunt ocupate temporar și republici nerecunoscute, care nu au fost recunoscute de nimeni în afară de Rusia, aceste pseudo-republici - putem discuta, să găsim compromisuri. Ce este important pentru mine este cine din aceste teatre de operațiuni vrea să facă parte din Ucraina. Cine din Ucraina spune că vrea ca ei să fie aici? Deci problema nu e chiar așa simplă. Acesta este, de fapt, un alt ultimatum, iar noi nu suntem pregătiți pentru un ultimatum. Ce trebuie făcut, este ca președintele Putin să înceapă să vorbească, să înceapă dialogul, în loc să stea într-o bulă a informațiilor fără oxigen. Cred că asta este. El este în această bulă, primește informații, dar nu știi cât de reale sunt acele informații”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi , interviu , Volodomir Zelenski
Dată publicare: 08-03-2022 20:31