Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scene ireale la Moscova: de ce s-a cântat muzica din ”Terminator 2” la înmormântarea lui Navalnîi. Stare ciudată la Kremlin

Mii de ruși au participat la înmormântarea lui Aleksei Navalnîi, unde au plâns, s-au rugat și au avut curajul să strige ”Rusia fără Putin!”. Orchestra funerară a cântat partea finală a coloanei sonore din filmul ”Terminator 2”, preferatul lui Navalnîi.  

Mii de persoane îndoliate s-au adunat vineri la Moscova pentru a-și lua rămas bun de la regretatul lider al opoziției ruse, Aleksei Navalîi, cel mai proeminent critic al Kremlinului, scrie The Moscow Times.

„M-am uitat în spate și m-am trezit în imposibilitatea de a vedea unde se termina mulțimea – părea să se întindă la nesfârșit”, a spus Vadim, care a participat la ceremonia de înmormântare.

În ciuda riscului de detenție, a avertismentelor oficiale și a unei prezențe puternice a poliției, mii de susținători ai lui Navalnîi s-au adunat la biserica și cimitirul din sud-estul Moscovei.

„Am venit astăzi să văd pentru ultima oară un om ca nimeni altul în această țară și în întreaga lume”, a spus Nadejda, 69 de ani, care stătea la intrarea bisericii cu un buchet mare de trandafiri.

Citește și
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron a lăudat curajul ruşilor care i-au adus un omagiu lui Navalnîi

Fost voluntar la Fundația Anticorupție a lui Navalnîi, Nadejda își amintește cum blogul acestuia i-a stârnit pentru prima dată interesul pentru politică în urmă cu peste un deceniu.

„Pentru mine personal, el a fost speranța pentru o viață diferită în această țară”, a spus ea cu lacrimi în ochi. „Am devenit orfani când a murit”.

Cu echipa lui Navalnîi și mii de susținători ai săi în exil din cauza unei represiuni politice ample, organizarea unei înmormântări pentru adversarul președintelui Vladimir Putin va fi întotdeauna plină de riscuri.

Stare de anxietate la Kremlin, după moartea lui Navalnîi

După moartea sa, pe 16 februarie, sute de oameni în doliu din toată țara au fost arestați cu brutalitate în timp ce depuneau flori la monumente improvizate.

Înainte de înmormântarea de vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că orice demonstrație neautorizată în sprijinul lui Navalnîi va fi considerată o încălcare a legii și că participanții vor fi trași la răspundere.

Starea de spirit de la Kremlin a fost una de anxietate în ultimele săptămâni, în ciuda realegerii aproape garantate a lui Putin în această lună, au declarat pentru The Moscow Times două surse de rang înalt din guvernul rus, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

După moartea lui Navalnîi, Kremlinul a organizat o serie de întâlniri cu generali înalți ai FSB și ai Ministerului de Interne pentru a planifica cum să împiedice ca înmormântarea să capteze atenția publicului, au spus cele două surse.

„Kremlinul nu vrea o imagine similară cu mitingul de la înmormântarea disidentului sovietic Andrei Saharov. Prin urmare, serviciile speciale funcționează conform planului lor”, a declarat un oficial rus care a lucrat anterior pentru o agenție de securitate.

Presa de stat a primit, de asemenea, ordin să ignore înmormântarea, a declarat o sursă apropiată Kremlinului și managerul unui important mijloc de presă rusesc.

Începând de dimineață devreme, zona din jurul bisericii a fost supravegheată intens de oamenii legii. Mai multe dube de poliție au fost parcate lângă biserică, în timp ce poliția a izolat intrarea în biserică.

Oamenii lui Putin au bruiat internetul în zonă

Reporterii Moscow Times din zonă au raportat întreruperi pe scară largă ale internetului mobil, care păreau să aibă legătură cu antenele speciale instalate joi de autorități. Agenți îmbrăcați în haine civile au fost văzuți urmărind mulțimea.

„Mi-e teamă, desigur, dar, în ciuda fricii, un bărbat a murit în închisoare și suntem aici”, a spus Maxim, un medic în vârstă de 37 de ani. „Este puținul pe care îl putem face”, a continuat el.

Maxim a spus că obișnuia să creadă că Navalnîi este o marionetă manipulată de autoritățile ruse. Dar revenirea lui în Rusia în 2021, după ce s-a recuperat în urma unei otrăviri aproape fatale – în ciuda siguranței că va fi închis – i-a schimbat părerea.

„Aceasta a fost cea mai bună demonstrație că această persoană făcea de fapt ceva corect și important”, a spus el.

În interiorul Bisericii Icoanei Maicii Domnului, o mică mulțime de oameni îndoliați au înconjurat sicriul lui Navalnîi. Un cor a cântat în timp ce preotul a săvârșit tradiționala slujbă ortodoxă de pomenire.

Liudmila, mama lui Navalnîi, a stat mereu lângă sicriu, ținând o lumânare și uitându-se la fiul ei.

Printre îndoliați se afla și o tânără care ținea un portret al lui Navalnîi într-o ramă de aur și o carte intitulată „Sfântul vs. Reich”, povestea unui student ortodox german care a rezistat naziștilor.

Câțiva bărbați mascați, probabil agenți de aplicare a legii în haine civile, au observat scena.

Mii de ruși au strigat ”Rusia fără Putin!”

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit pe 16 februarie în colonia penală „Lupul Polar” din Arctica, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani pentru acuzații de extremism.

Asociații săi apropiați și soția Iulia Navalnaia au acuzat public Kremlinul că se află în spatele uciderii politicianului.

La înmormântarea lui Navalnîi au participat diplomați străini, inclusiv ambasadorii Franței, Germaniei și SUA. De asemenea, au fost prezenți aspirantul anti-război la președinție Boris Nadejdin și fostul primar al opoziției de la Ekaterinburg, Evgheni Roizman.

„Oameni ca el se nasc o dată la 100 de ani”, spune Alexander, 69 de ani, profesor de literatură rusă. „Cu un suflet atât de puternic, ei sunt trimiși de Dumnezeu”.

Când mașina funerară neagră cu sicriul lui Navalnîi a ajuns în sfârșit la biserică în jurul orei 14, mulțimea a început să aplaude și să scandeze numele lui.

„Navalnîi este în viață!”, a strigat cineva.

Poliția a început apoi să permită oamenilor să intre în biserică în grupuri mici, după trecerea prin detectoare de metale. Un ofițer mascat de la intrare a filmat oamenii când au intrat.

În afara bisericii, oamenii au scandat sloganuri precum „Lioșa, suntem cu tine”, „Libertate pentru prizonierii politici”, „Rusia va fi liberă” și „Rusia fără Putin”.

La încheierea ceremoniei, sicriul a fost imediat acoperit și dus, în pofida protestelor oamenilor.

„Lăsați-ne să ne luăm la revedere!”, strigau ei.

”Terminator 2” era filmul preferat al lui Aleksei Navalnîi

„Nu am văzut niciodată așa ceva”, a spus unul dintre cei îndoliați. „Au ucis un om și nici măcar nu-i lasă pe oameni să-și ia rămas bun – acesta este satanism adevărat”, a spus el, referindu-se la autoritățile ruse.

„Ei chiar încalcă legile lui Dumnezeu”, a spus o femeie de lângă el.

Aliații lui Navalnîi au acuzat Kremlinul că nu i-au lăsat să organizeze o ceremonie civică separată, într-un loc mai mare, care ar fi putut găzdui mai mulți oameni.

Înmormântarea a fost planificată inițial pentru joi, dar aliatul lui Navalnîi, Ivan Jdanov, a susținut că fiecare firmă de pompe funebre din Moscova a refuzat din cauza discursului lui Putin în parlamentul rus din acea zi.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmiș, a declarat că firmele de servicii funerare ale capitalei ruse au primit amenințări din partea unor persoane necunoscute de a nu transporta cadavrul lui Navalnîi la biserică.

Pe măsură ce ceremonia s-a încheiat și trupul lui Navalnîi a fost scos din biserică, mii de oameni au continuat să-i scandeze numele și să strige „Nu vom ierta!”.

Cei îndoliați din afara bisericii au aruncat flori în mașina funerară care transporta sicriul lui Navalnîi, în timp ce acesta pleca spre cimitir.

„Mulțumim!”, a strigat o voce din mulțime.

În timp ce mama lui Navalnîi și-a luat ultimul rămas bun de la fiul ei înainte de înmormântarea lui, orchestra funerară a cântat melodia „My Way”, a lui Frank Sinatra.

A fost urmată de tema finală din „Terminator 2” – pe care Navalnîi l-a considerat „cel mai bun film din lume”, conform lui Iarmish.

„După moartea lui Aleksei Navalnîi, mi-am pierdut speranța pentru un viitor mai bun de ceva vreme. Dar, așa cum a spus Navalnîi, nu ar trebui să renunțăm”, a spus un moscovit.

„Acesta ar trebui să fie motto-ul cu care trebuie să trăim în Rusia modernă – speranța nu moare niciodată”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult