Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scene de haos cu bombe incendiare în UK. Mai multe orașe fost cuprinse de violențele puse la cale de grupuri anti-imigrație

Your browser doesn't support HTML5 video.

Violențele puse la cale de grupuri anti-imigrație, având legături cu extrema dreaptă au mai cuprins un oraș din Anglia.

Guvernul britanic examinează rolul jucat de state străine, posibil Rusia, în amplificarea dezinformării online, care a alimentat protestele izbucnite după uciderea a trei fetițe.

Pe reţelele de socializare au circulat frenetic mesaje care l-au identificat în mod eronat pe ucigaș drept un imigrant islamist.

La Plymouth, peste 150 de polițiști au încercat să separe două grupuri rivale. Unii erau protestatari anti-imigrație, ceilalți - militanți anti-rasism.

Dan Whitehead, reporter Sky News: „Sunt cam 30 și ceva de ofițeri de fiecare parte a acestei străzi principale din centrul orașului Plymouth. Fac tot ce le stă în putință să țină la distanță cele două grupuri, pe măsură ce atmosfera este tot mai inflamată”.

Citește și
violente
Zeci de persoane arestate în Marea Britanie. Proteste, degenerate în violenţe în memoria a trei fetiţe ucise

Scene de haos cu bombe incendiare aruncate în vehiculele poliției au fost azi-noapte și la Belfast, în Irlanda de Nord.

În acest timp, în orașul Rotherham, mulți localnici se declară traumatizați după ce, duminică, zeci de protestatari au încercat să dea foc unui hotel care găzduia migranți.

De la atacul mortal cu cuțitul din Southport, săptămâna trecută, grupuri cu legături cu extrema dreaptă au ieșit pe străzi în orașe din toată Anglia. Și nu a fost zi fără violențe, cu zeci de polițiști răniți.

Gavin Stephens, șeful poliției / președintele Consiliului național al șefilor de poliție din Regatul Unit: „Nu ne vom opri, avem o mulțime de dovezi digitale, dovezi de la camerele video din echipamentul polițiștilor. Vom continua să investigăm, iar dacă ai incitat la violență online sau ai comis violență pe străzi, vom veni după tine”.

Comentatorii britanici caută totuși explicații dincolo simpla contagiune a huliganismului. Pentru sociologi, atacul de săptămâna trecută pare să fi fost picătura care a umplut paharul, ocazia așteptată de extremiști ca să se dezlănțuie.

Stephanie Alice Baker, lector în sociologie la City, Universitatea din Londra: „Cei care studiază comportamentul mulțimilor vorbesc de un moment critic, când oamenii se simt încurajați să acționeze atunci când îi vad și pe alții făcând asta. Și totul ne conduce către o problemă mult mai serioasă, care era latentă și reflecta tensiuni existente în multe țări, inclusiv Statele Unite. E vorba de porniri naționaliste generate de faptul că unii oameni se simt abandonați, consideră că le sunt îngrădite libertățile și că este în primejdie chiar suveranitatea națională. Și cum toate astea se suprapun cu o criză a costului vieții și creșterea migrației, oamenii caută țapi ispășitori”.

Elon Musk, cel mai bogat pământean, care deține platforma X, a început un "război al declarațiilor" cu premierul britanic Keir Starmer, după ce a postat imagini de la protestele violente cu mesajul - "războiul civil este inevitabil".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult