Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scenariul SUA: Israelul ar putea fi atacat în doi timpi. Cum ar putea arăta riposta asupra statului evreu

Your browser doesn't support HTML5 video.

În nordul Israelului, sirenele de alertă au răsunat de mai multe ori după ce gruparea libaneză Hezbollah a lansat un roi de drone și rachete.

Atacul intervine în contextul în care Israelul așteaptă în tensiune represalii din partea Iranului și a Hezbollah. La cererea Teheranului, miercuri va fi organizată în Arabia Saudită, o reuniune a miniştrilor de Externe, din cele 57 de state musulmane. Este de așteptat, ca unele țări, precum Iordania și Egiptul, să pledeze pentru reținere și calm.

Marți dimineață, Hezbollah a lansat mai multe rachete și drone în nordul Israelului, rănind cinci persoane. Gruparea teroristă susține că atacul nu face parte din represaliile pregătite după asasinarea de către israelieni a unuia dintre comandanții săi militari.

„Mingea e în terenul Iranului”

Potrivit celor de la Axios, serviciile de informaţii americane iau în calcul scenariul unei riposte în doi timpi - un atac din partea Hezbollah şi altul lansat de Iran.

Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: „Mingea e în terenul Iranului, căruia i-am transmis pe toate canalele că escaladarea nu este în interesul său și că vom proteja Israelul”.

Citește și
rachete
Iran va ataca în mod cert Israel, dar nimeni nu știe unde și când. ”Amenințarea este anume ambigură”

Ehud Barak, fost prim-ministru israelian: „Se poate întâmpla în următoarele zile ori săptămâni. E imposibil de prevăzut momentul. Ce va urma după represaliile iraniene depinde de urmările acestor atacuri. Dacă vor fi uciși numeroși israelieni, asta ar putea antrena încă o ripostă din partea noastra și deci risc crescut de izbucnire a unui război regional”.

Așa stând lucrurile, responsabilii americani exercită presiuni asupra tuturor taberelor.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Suntem angajați în discuții diplomatice intense, putem spune aproape 24 de ore din 24, iar mesajul este simplu: toate părțile trebuie să se abțină de la escaladare. E vital să rupem ciclul acestor violențe prin încheierea unui armistițiu în Gaza”.

Teheranul se declara victimă, dar nu face niciun secret din faptul că finanțează grupările teroriste care au atacat Israelul, adică Hamas, Hezbollah și rebelii Houthi din Yemen.

Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului: „Obiectivul nostru e să consolidăm stabilitatea și pacea în regiune și o vom face pedepsindu-l pe agresor în termenii Cartei ONU și ai legislației internaționale”.

Potrivit analiștilor, regimul ayatolahilor se confruntă cu dilema de a riposta fără să provoace tulburări pe plan intern.

Dr. Matthew Levitt, Institutul Washington pentru politica Orientului Apropiat: „Iranul (șiit) ar fi fericit să lupte până în panzele albe și până la ultimul șiit din Golful Persic, Afganistan ori Pakistan. Ce nu dorește însă Iranul sub nicio formă este un război la granițele sale. Nu doar pentru că înțelege că Israelul are capacități militare solide și aliați precum SUA, dar și pentru că puterea de la Teheran este îngrijorată că un război ar putea declanșa scânteia protestelor interne, făcând populația să considere că e momentul potrivit să încerce răsturnarea regimului”.

Ziarul New York Times scrie că Rusia ar fi început să livreze Iranului echipamente de apărare aeriană şi radare avansate. Informația apare în contextul vizitei la Teheran a fostului ministru rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult