Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scenariu teribil pentru Israel. Ce se va întâmpla dacă fratele lui Yahya Sinwar va prelua șefia Hamas. "E mai crud!"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Israelul nu pare dornic să înceteze și nici să limiteze măcar raidurile aeriene în Liban. Mai ales după ce trei drone, lansate de Hezbollah, au țintit o reședință a premierului Netanyahu din orașul Cesareea.

În cursul zilei, aviația israeliană a lansat mai multe atacuri asupra unor puncte Hezbollah din Liban, soldate cu zeci de morți, mulți civili.

Americanii, prin vocea secretarului Apărării, Lloyd Austin, au anunțat că vor să vadă la Tel Aviv inițiative pentru un posibil armistițiu în Liban.

Trei drone lansate de Hezbollah din sudul Libanului au țintit resedinta privată a premierului Netanyahu din Cezareea, pe țarmul Mediteranei. Două proiectile au fost interceptate, însă al treilea a căzut peste o casă din oraș - alta decât cea vizată. Concomitent, zeci de rachete lansate de teroriștii șiiți au activat sirenele de alertă în nordul Israelului.

O persoană a murit în orașul Akko și alte câteva au fost rănite în Kiriat Ata. În acest timp, armata israeliană continuă raidurile aeriene asupra țintelor Hezbollah din Liban. De la începutul conflictului, aproximativ 1.500 de militanți și-au pierdut viața în atacuri.

Citește și
Sayyid Ali Khamenei
Promisiunea Iranului după ce Israelul l-a eliminat pe liderul Hamas: „Va rămâne aşa”

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF: "Nu ne oprim, suntem în război și atacăm toate locurile pe care Hezbollah le folosește în operațiunile sale teroriste".

Americanii ar vrea totuși ca israelienii să fie mai rezervați când lansează atacurile, în special în zonele cu mulți civili.

Lloyd Austin. secretarul american al Apărării: "Numărul victimelor civile a fost mult prea mare. Ne-am dori să vedem că Israelul reduce atacurile, în special în Beirut și în jurul lui. Și ne-am dori să vedem o tranziție către negocieri care să le permită civililor de ambele părți ale graniței să se întoarcă la casele lor".

Atacurile reciproce sunt consecința intensificării bombardamentelor Hezbollah, o replică la uciderea liderului Hamas, Yayha Sinwar, miercuri, în sudul Fâșiei Gaza. Totuși, cancelariile occidentale consideră armistițiul în Gaza un obiectiv mai ușor de atins odată cu moartea celui considerat principalul obstacol. Și în discursul premierului Netanyahu a fost sesizată o ușoară schimbare de ton.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: "Mă adresez celor care îi dețin pe ostaticii noștri: Dacă depuneți armele și ne eliberați ostaticii, vă garantăm imunitatea și viața. Însă pe cei care le-ar face rău ostaticilor îi avertizez că ne vor da socoteală. Eliberarea ostaticilor ar fi șansa de a pune capăt războiului".

Mark Esper, fostul secretar american al Apărării: "Ce contează cel mai mult este cine va conduce politic gruparea Hamas. Dacă va fi moderatul autoexilat în Qatar (Khaled Mashal), este posibil ca acesta să fie dispus să cadă la înțelegere cu guvernul Netanyahu".

Scepticii atrag însă atenția că eliminarea unui terorist rezolvă rareori conflicte într-o regiune în care fiecare război generează altele.

Ronen Bergman, New York Times Magazine: "Dacă succesorul lui Yahya Sinwar va fi fratele lui, Mohammed, se spune că acesta e și mai sălbatic, mai brutal și mai crud. Nu-i vom vedea pe ostatici eliberați și nici războiul sfârșit".

Chiar și așa, președintele Biden îl va trimite din nou în regiune pe secretarul de stat Antony Blinken, cu misiunea de a obține reluarea negocierilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult