Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scenariu NATO: Letonia și Lituania vor fi primele pe lista Rusiei dacă aceasta va decide să atace un stat membru

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vladimir Putin vrea să demonstreze că nici presiunile și nici sancțiunile Occidentului nu afectează Rusia. Și găzduiește, începând de astăzi, un summit al țărilor emergente din grupul Brics, inclusiv, China, India, Africa de Sud, sau Brazilia.

Pe de altă parte, oficiali militari de rang înalt din NATO, inclusiv principalii generali americani, au calculat un scenariu în care Putin va ataca două țări din flancul estic.

În cel mai negru scenariu la care au lucrat foști comandanți militari NATO și americani în Europa, Letonia și Lituania vor fi primele pe lista Rusiei dacă aceasta va decide să atace un stat membru al alianței nord-atlantice.

Mai mult, un presupus atac ar avea loc în 2027. Armata rusă lansează o ofensivă împotriva Letoniei și atacă simultan Lituania, folosindu-se de enclava rusă Kaliningrad și de teritoriul Belarusului. În același timp, trupele NATO din statele baltice sunt forțate să se retragă până la sosirea forțelor principale.

În cel mai rău scenariu, va fi nevoie de 10 zile pentru a trimite întăriri în conformitate cu articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic. În acest timp, rolul principal în apărarea statelor baltice va fi jucat de armata germană, care trebuie să reziste până la sosirea unor forțe aliate mai mari.

Deocamdată Rusia continuă neabătut războiul său de agresiune cu Ucraina, cu bombardamente ca acesta de la Sumî și cu asalturi pe frontul de est.

Iar, Parlamentul European a aprobat un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, susținut din profiturile de la activele rusești înghețate în Europa.

Roberta Metsola, președinta PE: „Acesta este un alt moment istoric. Cu acest vot, trimitem un mesaj foarte puternic, că folosim profiturile din activele rusești înghețate pentru Ucraina, Rusia, în calitate de agresor, trebuie și va plăti pentru distrugerea pe care a cauzat-o. Glorie Ucrainei!”

Și Londra contribuie la acest acord de împrumut, anunțat de miniștrii apărării și finanțelor, care i-au vizitat simbolic pe soldații ucraineni antrenați într-un loc secret din Marea Britanie.

Rachel Reeves, șefa Trezoreriei britanice: „Sunt bucuroasă să anunț un sprijin de 2,3 miliarde de lire sterline pentru Ucraina sub formă de împrumut, care va fi rambursat din profiturile extraordinare realizate din activele rusești înghețate. Astfel, ne asigurăm că acestea vor fi folosite pentru a sprijini efortul de război din Ucraina.”

John Healey, secretat de stat pentru Apărare, Marea Britanie: „Cu acești bani, ucrainenii vor putea să-și achiziționeze o serie de arme de care au nevoie. Folosim banii corupți ai regimului Putin chiar împotriva acestuia. Le acordăm ucrainenilor aceste miliarde, care să-i ajute să lupte pentru libertatea lor.”

Dar Vladimir Putin vrea să demonstreze Occidentului că presiunea asupra sa și sancțiunile internaționale nu îl împiedică deloc. Cum?

Începând de astăzi, Putin întâmpină, în orașul rusesc, Kazan mai mult de 20 de șefi de stat, la summitul BRICS al economiiilor emergente. Printre liderii invitați se numără cel chinez, Xi Jinping, premierul indian Narendra Modi și președintele iranian Masoud Pezeshkian.

Chiar dacă nu la cel mai înalt nivel, sunt reprezentate, de asemenea, Brazilia și Africa de sud, la summitul pe care Kremlinul l-a numit unul dintre cele mai mari evenimente de politică externă din Rusia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult