Scandalul medicului olandez care a făcut în total 71 de copii. Ce au dezvăluit testele ADN
Inseminările au fost făcute în propria sa clinică din Barendrecht, în apropiere de Rotterdam, relatează EFE.
Aceste 49 de cazuri se adaugă celor 22 de copii biologici pe care medicul Jan Karbaat i-a avut cu cele trei soţii ale sale, ceea ce îl face tatăl a cel puţin 71 de olandezi care se numără printre cele câteva sute de persoane născute prin inseminare artificială care au solicitat justiţiei să permită testarea ADN pentru eliminarea îndoielilor.
Avocatul Tim Bueters, reprezentantul grupului căruia i s-a confirmat vineri relaţia biologică cu medicul, a declarat presei că persoanele implicate sunt ''mulţumite deoarece se pune astfel capăt anilor de incertitudine'', după ce atât Karbaat cât şi soţia sa au refuzat categoric să faciliteze efectuarea testelor temându-se, printre altele, de pretenţiile urmaşilor la moştenire.
În luna februarie, un tribunal a dat permisiunea celor interesaţi să-şi compare ADN-ul cu cel al medicului olandez prin intermediul unor articole de uz personal ale acestuia, păstrate într-un loc secret.
Judecătorul a avertizat, însă, că dacă el a utilizat propriul material seminal ca medic, fără să comunice acest lucru la acel moment, atât văduva, cât şi moştenitorii săi nu pot pretinde în prezent respectarea confidenţialităţii medic-pacient.
Soţia medicului s-a opus exhumării cadavrului acestuia pentru efectuarea analizelor şi continuă să nege orice implicare.
În 2017, Spitalul Maasstad din Rotterdam a anunţat că va lansa o anchetă pentru a investiga scandalul legat de medicul olandez Jan Karbaat.
Karbaat a decedat în 2017, la 89 de ani. El a deţinut propria clinică de fertilizare in vitro, din 1980 până în 2009.
Mamele implicate şi copiii lor au avut suspiciuni că acesta s-a folosit de propria spermă pentru a fertiliza ovulele pacientelor, medicul declarând chiar el în interviuri că a conceput 60 de copii.
Într-un interviu acordat în 2016, Karbaat a explicat că a amestecat lichidul seminal de la mai mulţi donatori pentru a creşte şansele pacientelor de a rămâne gravide.
Însă, el a refuzat să fie supus testelor ADN pentru verificarea suspiciunilor şi a declarat că plângerile vin din partea unor ''mame nemulţumite de rezultatul'' inseminării.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!