Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scandalul baloanelor cu gunoi ia amploare. Coreea de Sud vrea să suspende acordul militar cu Coreea de Nord

Consiliul securităţii naţionale al preşedinţiei sud-coreene (NSC) a decis, luni, suspendarea acordului militar semnat în 2018 cu Coreea de Nord, drept răspuns la lansarea de către Phenian a sute de baloane cu gunoi deasupra Coreei de Sud.

Reprezentanţii ministerelor participanţi la reuniunea NSC au convenit să propună moţiunea de suspendare a Acordului militar din 19 septembrie (2018) la şedinţa de cabinet prevăzută pentru marţi, se precizează într-un comunicat al biroului prezidenţial de la Seul.

Acordul a fost semnat de miniştrii apărării ai celor două Corei la summitul intercoreean din 2018 de la Phenian cu scopul de a pune capăt tuturor gesturilor de ostilitate peste graniţă.

Acesta va fi suspendat "până la restabilirea încrederii reciproce", au menţionat autorităţile sud-coreene.

De marţi, aproape 1.000 de baloane pline cu deşeuri, de la mucuri de ţigară la excremente de animale, au fost lansate de Phenian spre Coreea de Sud. Duminică, Phenianul a anunţat totuşi că a hotărât "să suspende" lansările, dând asigurări că această "contramăsură" a fost eficientă.

Citește și
Coreea de Nord
Coreea de Nord a tras 18 rachete ca o demonstraţie împotriva ”regimului de gangsteri” din Coreea de Sud

Phenianul a afirmat la debutul săptămânii că baloanele sale, "cadouri sincere", reprezintă o ripostă la trimiterea pe teritoriul său a unor baloane încărcate cu manifeste împotriva liderului Kim Jong Un.

Coreea de Nord este de multă vreme exasperată de aceste acţiuni ale militanţilor sud-coreeni, care trimit uneori bani, orez sau stick-uri USB cu ficţiuni de televiziune sud-coreene.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult