Scandalul asistenților medicali falși din România. Televiziunea suedeză anunță controale
Conform sursei citate, toate școlile postliceale medicale vor fi verificate autoritățile aflate în subordinea Guvernului.
”Vom verifica tot ce este de verificat”, a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, potrivit SVT, televiziunea publică suedeză.
Aceste școli, care funcționează cu aprobarea statului român, au permis ca oamenii să se înscrie, să plătească taxele pentru cursuri și să primească diplome, dar fără să fi trecut pe la acele cursuri - spun jurnaliștii suedezi.
Apoi, după ce au primit diplomele românești au ajuns în Suedia, unde au obținut documente în baza legislației Uniunii Europene. De asemenea, autoritățile din Suedia nu au putut să depisteze fraudele, deoarece documentele românești care atestau efectuarea cursurilor de specializare erau autentice, adică erau elaborate de școli care afirmau că persoanele respective au urmat cursurile de specializare medicală.
Unii dintre falșii cursanți au recunoscut fraudele comise. ”Alex” este unul dintre aceștia. Doi ani dintre cei trei în care el ”a învățat” să devină asistent medical a fost șofer pe camion în Suedia.
Iar după ce s-a angajat ca asistent medical, el habar n-avea să ia o tensiune sau nu știa la ce folosește calmantul Alvedon.
Scandalul asistentelor false din Suedia. 150 de şcoli românești ar emite diplome fără acoperire
În noiembrie 2018, în urma reportajului realizat de jurnaliştii suedezi despre diplomele false pe care le obţin viitorii asistenţi medicali, în România s-a declanşat o amplă anchetă.
Ministerul Educaţiei a trimis corpul de Control la Şcoală Postliceala Dimitrie Cantemir din Târgu Mureş, acolo de unde se pare că mai mulţi romani aflaţi la muncă în Suedia au absolvit şcoala fără să treacă pe la cursuri.
Conform informaţiilor aflate de jurnalişti din Suedia de la români angajaţi acolo ca asistenţi medicali, se pare că ei au reuşit să obţină diplome fără ca măcar ca să treacă pe la cursurile de zi, nu la fără frecvenţă sau la seral.
În România există 150 de astfel de şcoli, iar jurnaliştii suedezi au găsit, în 2018, 18 cazuri suspecte.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: SVT, Pro TV
Etichete: romania , romani , scoala , Suedia , scandal , asistenti medicali , diplome false
Dată publicare: 28-01-2019 10:44