Scandal uriaș la Moscova. Pe cine a trădat Putin în disputa dură dintre şeful Wagner şi ministrul Apărării
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Prigojin a adăugat că unităţile sale vor părăsi Ucraina şi vor trece în rezervă, pentru a se repune pe picioare după pierderile suferite în Bahmut.
Ruşii păstrează o atitudine agresivă şi pe plan internaţional. Un nou incident aviatic a avut loc în Marea Neagră, la doar câteva zeci de kilometri de spaţiul aerian al României.
Incidentul a avut loc vineri, pe 5 mai. O aeronavă poloneză care patrula deasupra Mării Negre, la aproximativ 60 de kilometri spre est de spaţiul aerian românesc, a fost interceptată de un avion rusesc de vânătoare, tip Suhoi-35. Pilotul rus a făcut câteva manevre agresive în apropierea avionului polonez, care a pierdut altitudine şi a fost cu greu redresat de piloţi. Două aeronave româneşti şi două spaniole au fost puse în alertă, dar nu au mai decolat, pentru că avionul polonez a revenit pe aeroportul Kogălniceanu fără alte incidente.
Luptele grele se poartă în BahmutÎn Bahmut, au loc în continuare lupte grele. Ucrainenii au iniţiat, în ultimele zile, mai multe asalturi asupra tranşeelor ocupate de ruşi, pe care au reuşit să-i disloce şi să-i facă să se retragă. De cele mai multe ori, atacurile au loc cu sprijinul transportoarelor blindate, care transportă infanteria până aproape de poziţiile inamice. Urmează cea mai riscantă etapă: luptele în tranşee, unde şi atacatorii, şi apărătorii sunt ajutaţi de drone care urmăresc acţiunile inamicilor. În mai multe ocazii, ucrainenii au reuşit să elimine soldaţii ruşi care apărau tranşeele din apropierea Drumului Vieţii - singura cale de legătură a trupelor ucrainene care mai rezistă în Bahmut cu restul țării. Ca să compenseze, ruşii bombardează oraşul cu tot ce au.
Între timp, un alt susţinător aprig al invaziei din Ucraina, scriitorul rus Zahar Prilepin, a fost rănit într-un atentat cu bombă care s-a petrecut în apropiere de oraşul Nijni Novgorod. Potrivit presei ruse, explozia a fost provocată de un dispozitiv amplasat sub maşina în care era scriitorul. Şoferul său a murit pe loc.
Prilepin e cunoscut pentru scrierile sale naţionaliste şi e un susţinător fervent al aşa-zisei "operaţiuni speciale" din Ucraina. Un localnic a fost arestat de autorităţile ruse la scurt timp după atentat.
Irina Volk, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Interne: „În timpul operațiunilor de interceptare, trei polițiști din departamentul din Semionovski al ministerului rus de Interne au arestat un bărbat născut în 1993, recidivist, care ar putea fi implicat în această crimă”.
Prigojin, la cuțite cu Șoigu și GherasimovPe de altă parte, documente secrete publicate de cotidianul american Washington Post au scos la iveală o dispută mult mai dură între liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, şi şefii armatei ruse. Serviciile americane au informaţii potrivit cărora şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, ar fi luat măsuri pentru a opri livrările de muniţie către gruparea Wagner.
De altfel, Prigojin era văzut ca fiind o problemă majoră de imagine pentru armata rusă şi, la un moment dat, însuşi Putin a fost nevoit să intervină între şeful Wagner şi ministrul Apărării, Serghei Şoigu. Liderul de la Kremlin ar fi luat, totuşi, partea lui Şoigu, iar Prigojin se vede tot mai singur în angrenajul militar rusesc.
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi in ucraina , vladimir putin , moscova , wagner
Dată publicare: 07-05-2023 07:38