Scandal uriaș între Canada și China: ”Este vorba despre un precedent îngrijorător”
Canada a subliniiat faptul că acesta este un "precedent îngrijorător" pentru întreaga comunitate internaţională, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Ministrul afacerilor externe, Chrystia Freeland, a declarat, în cursul unei teleconferinţe, că detenţia celor doi canadieni - fostul diplomat Michael Kovrig şi consultantul Michael Spavor - oficial pentru activităţi "care ameninţă securitatea naţională" - nu este o problemă pur canadiană, ci îi priveşte şi pe aliaţii Ottawa.
"Noi credem că este vorba despre un precedent îngrijorător, nu numai pentru Canada, ci pentru lumea întreagă", a spus Freeland, care a cerut din nou eliberarea "imediată" a celor doi bărbaţi.
La rândul său, premierul Justin Trudeau, care le-a făcut o vizită surpriză trupelor canadiene desfăşurate în Mali, a declarat că aşteaptă ca "autorităţile chineze să-i elibereze pe cetăţenii canadieni" şi subliniază că "canadienii şi restul lumii găsesc foarte tulburătoare acţiunile" Beijingului în această afacere.
"Estimăm că respectarea legalităţii şi a drepturilor deţinuţilor sunt foarte importante", a adăugat prim-ministrul, potrivit unor extrase difuzate la televiziune.
Chrystia Freeland a mulţumit SUA, Marii Britanii şi Uniunii Europene pentru declaraţiile lor de susţinere, subliniind că Ottawa va continua să lucreze cu aliaţii şi partenerii săi pentru a forma un "front unit" în scopul eliberării cetăţenilor săi.
"Credem că Canada este mai eficientă atunci când lucrează în concert cu aliaţii săi şi acesta este lucrul pe care îl facem", a adăugat ministrul.
"Voi continua în zilele care urmează să vorbesc despre această chestiune cu omologii mei şi ambasadorii Canadei vor face la fel", a spus ea.
Ministrul a înăsprit tonul faţă de Beijing vineri, solicitând "eliberarea imediată" a cetăţenilor canadieni şi calificând detenţia lor drept "arbitrară".
Pentru numeroşi observatori, aceste detenţii ar putea fi un mijloc pentru China de a face presiune asupra Ottawa după reţinerea, la începutul lui decembrie, la Vancouver, a directoarei financiare a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, Meng Wanzhou, la solicitarea justiţiei americane.
Întrebată despre existenţa unei legături între reţinerea lui Meng Wanzhou şi arestarea celor doi canadieni, Chrystia Freeland a declarat că în conversaţiile cu responsabilii chinezi, aceştia nu au evocat "o legătură directă" între cele două afaceri.
"Ar fi cu totul inadecvat dacă ar exista o legătură", a adăugat ea totuşi, subliniind că detenţia, în special a unor cetăţeni străini, trebuie să fie bazată pe o procedură juridică strictă, cum a fost cazul cu directoarea financiară a Huawei, care de altfel a fost tratată "cu respect", a spus ea.
Şefa diplomaţiei canadiene a precizat că a discutat cu ambasadorul Chinei în Canada despre condiţiile de detenţie a canadienilor, dar nu a furnizat detalii privind soarta care le-ar fi rezervată.
Ea a recunoscut că relaţiile între Canada şi China traversează "în mod clar o perioadă dificilă", subliniind totuşi că este important să se continue discuţiile cu responsabilii chinezi.
Sursa: Agerpres
Dată publicare: 23-12-2018 08:07