Scandal internațional. Copii trimiși într-o „tabără” din care nu s-au mai întors niciodată
Copiii au fost aduși în Belgia și adoptați de familii cărora li s-a spus că sunt orfani. Ani mai târziu, testele ADN au dovedit că în unele cazuri, informația era falsă, iar pe copii îi așteptau familiile biologice înapoi în țara de origine, scrie BBC.
Într-un sat congolez, aflat în apropierea capitalei Kinshasa, patru familii și-au trimis copiii, în 2015, în ceea ce credeau că este o tabără. Copiii lor nu s-au mai întors niciodată. Fără acces la reprezentare legală sau asistență din partea autorităților locale, tot ce au putut face familiile a fost să aștepte întoarcerea lor.
La aproximativ doi ani după ce fiica unui localnic a dispărut, bărbatul a primit vizita jurnaliștilor belgieni Kurt Wertelaers și Benoit de Freine care investigau modul de desfășurare al adopțiilor din Congo.
Un procuror belgian avea informații potrivit cărora părinții biologici ai mai multor copii congolezi adoptați în Belgia erau încă în viață, iar cei doi și-au propus să-i găsească. Căutarea lor i-a dus de la Bruxelles la atelierul lui Abdula Libenge din satul Gemena.
"Fiica mea a fost atât de fericită să meargă în Kinshasa. Noi nu vom avea niciodată șansa de a merge la Kinshasa. Nu ne putem permite biletul de avion, dar ea a avut această șansă și ne-a făcut mândri".
Fetița făcea parte dintr-un grup format din trei fete și un băiat, cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani, toți aflați în grija unei persoane care susținea că face parte dintr-o organizație de tineret.
„Nu ne-a mai rămas decât o fotografie și un pantof”, a continuat Abdula Libenge.
În afara altei locuințe, Suriya Moyumbe le-a arătat jurnaliștilor o poză cu fiica ei, care era o copilă când a plecat și încă nu putea vorbi.
"Familia soțului meu mă învinovățește că am lăsat-o să plece în tabăra respectivă. N-ar fi trebuit niciodată să fac asta. Dar cu toții am crezut că a fost o oportunitate grozavă", le-a spus ea reporterilor.
Wertelaers și De Freine s-au întors la Bruxelles pentru a-și prezenta dovezile, iar procurorul a călătorit apoi la Gemena pentru a preleva mostre ADN. În urma acestor investigații, orfelinatul Tumaini din Kinshasa a fost închis. De asemenea, avocata de origine congoleză și directorul orfelinatului, Julienne Mpemba, a fost plasată în arest la domiciliu.
Însă femeia neagă acuzațiile, reclamând faptul că nu este judecată în Republica Democrată Congo, locul unde ar fi avut loc evenimentele.
Belgienii care au adoptat copiii din țara africană au fost înștiințați cu privire la faptul că familiile celor mici trăiesc și nu și-au dat acordul pentru adopții.
"Știind reputația Republicii Congo, mi-a fost foarte teamă, dar agenția de adopție ne-a asigurat că totul va fi legal", a spus un tată din Belgia, sub protecția anonimatului. "De asta m-am temut mereu, iar acum am un copil furat".
Potrivit expertului în protecția copilului, Nigel Cantwell, acestea nu sunt cazuri izolate.
"Există întotdeauna un pic de haos în sistemul de adopție atunci când aveți de-a face cu o țară care nu este parte la Convenția de la Haga, cum este cazul Congo. Există atât de multe exemple în ultimii ani: Haiti, Guatemala, Vietnam, Cambodgia. Lista este uriașă. "
El consideră că intermediarii, inclusiv orfelinatele, au nevoie de reglementare: „Ei sunt cei care fac bani.”
Ce se va întâmpla cu copiii?
Un tribunal din Belgia va decide în cele din urmă cu privire la viitorul copiilor.
"Orice soluție ar trebui să depindă enorm de ceea ce spune copilul. Nu putem doar să luăm decizii cu privire la ceea ce credem că este bun pentru un copil fără să obținem părerea acelui copil", explică Nigel Cantwell.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!