Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scandal fără precedent la Vatican. 10 persoane, trimise în fața instanței Sfântului Scaun pentru infracțiuni financiare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Scandal fără precedent la Vatican, după ce zece persoane au fost trimise în fața instanței Sfântului Scaun pentru infracțiuni financiare.

Printre acuzaţi se numără şi un cardinal, multă vreme apropiat al Papei Francisc, pe care suveranul Pontif l-a demis anul trecut.

Cardinalul, în vârstă de 73 de ani, va fi judecat împreună cu foștii șefi ai unității de informații financiare de la Vatican și cu doi brokeri italieni. Acuzațiile sunt delapidare, spălare de bani, fraudă, extorcare şi abuz în serviciu, după achiziţia suspectă a unei clădiri într-o zonă de lux a Londrei. Înaltul prelat spune că este doar o victimă.

Iacopo Scaramuzzi, corespondent La Stampa: "El a spus că este victima unui complot și a atacurilor media. Cert este că fie el este complice în această înșelătorie, fie nu a urmărit felul în care au fost cheltuiţi banii din bugetul Secretariatului de Stat."

Cardinalul şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia în timpul anchetei care a durat doi ani. În 2014, când au început demersurile pentru achiziția controversatei clădiri din Londra, era numărul doi în Secretariatul de Stat, administrația centrală a Sfântului Scaun.

Citește și
Roma, Vatican
Vaticanul se opune unui proiect de lege italian împotriva homofobiei

Investiția a fost de 350 de milioane de euro, o valoarea considerată mult prea mare inclusiv de anchetatori.

Conform legii bisericești, Papa a aprobat personal decizia judecătorului de a-l investiga și a-l pune sub acuzare pe cardinal.

Iacopo Scaramuzzi, corespondent La Stampa: ”În opinia mea, Papa a avut o strategie foarte bună. Este pentru prima dată când o astfel de problemă este adusă la suprafaţă din interior, deci aceasta este cu siguranță o noutate istorică în Vatican. Sunt sigur că acest proces nu va lăsa Vaticanul neschimbat. Vor mai apărea conflicte pornind de la această problemă și în viitor. Și în ceea ce privește pedeapsa, mi se pare că, în cele din urmă, cadrul legal și jurisdicțional funcționează și acest lucru ne dă speranță că va împiedica astfel de situații să se repete în viitor.”

Patru companii asociate cu inculpaţii, două în Elveţia, una în Statele Unite şi una în Slovenia, au fost, de asemenea, puse sub acuzare. Procesul va începe în 27 iulie la Vatican.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult