Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Saudiții ”văd atacul cu drone asupra instalațiilor petroliere ca pe un 11 septembrie al lor”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Brian Hook, reprezentantul Special al SUA pentru Iran, ar fi spus angajaților din Congresul american că Arabia Saudită vede atacul cu drone, de sâmbătă, ca fiind un 11 septembrie al lor, cu referirere la atacurile teroriste de la World Trade Center.

Analogia care a revoltat pe mulți americani, mai ales că 15 din cei 19 teroriști implicați în atacurile de pe 11 septembrie 2001 erau cetățeni saudiți, nu a fost făcută de Donald Trump. Ea a fost comunicată unor angajați din Congres de către Brian Hook, reprezentantul special al SUA pentru Iran. Nu se știe dacă acesta a susținut comparața saudiților, relatează Vanity Fair. Informația i-a iritat pe numeroși americani cu atât mai mult cu cât atacul de sâmbătă nu s-a soldat cu nicio victimă. 

Preşedintele Donald Trump anunţă o înăsprire "substanţială" a sancţiunilor împotriva Iranului. Mai mult decât atât, analizează mai multe opţiuni de ripostă, după atacarea celei mai mari rafinării din lume. Bombardamentul a redus subit, la jumătate, producţia de petrol a Arabiei Saudite, cel mai mare exportator global.

Pe de altă parte, drept dovezi ale vinovăţiei Iranului, saudiţii au prezentat resturi ale dronelor şi rachetelor, utilizate în atacul de sâmbătă dimineaţa.

Potrivit responsabililor saudiţi, în atac au fost folosite 18 drone şi 7 rachete de croazieră. Trei dintre rachete şi-au ratat ţintele, astfel au furnizat mare parte din informaţiile care i-au convins pe saudiţi ca echipamentele erau de fabricaţie iraniană. 

Anchetatorii saudiţi şi americani spun că aceste sisteme NU ar fi avut o rază de acţiune suficient de mare pentru a se susţine varianta atacului lansat din Yemen.

Nic Robertson, corespondent CNN: "Experţii pot analiza sistemul de localizare prin GPS al dronelor pentru a reconstitui traiectoria. Mai mult decât atât, în timp ce analizau rămăşiţele, saudiţii au sesizat că iranienii încercau să şteargă date de la distanţă."

Atacurile ar fi fost comise de la o bază aeriană din sud-vestul Iranului, cu aprobarea ayatollahului Ali Khamenei, ghidul suprem al ţării.

Ajuns aseară la Riad, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a vorbit şi el de un "act de război" ce poartă "amprentele" ayatollahului.

Statele Unite doresc să formeze o coaliţie, alături de parteneri europeni şi arabi, împotriva Iranului.

Totuşi nici la Washington nu există un consens cu privire la riposta.

Trump: "Există mai multe opţiuni. Există opţiunea finală, supremă, dar şi altele, care nu merg atât de departe. Vom vedea. Vreau să spun că opţiunea finală este războiul."

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult