Șase tineri au intentat un proces împotriva a 32 de guverne, inclusiv toate statele membre ale UE și Marea Britanie
Aceștia acuză aceste țări că nu iau măsuri suficiente în ceea ce privește schimbările climatice și că nu reușesc să își reducă suficient de mult emisiile de gaze cu efect de seră pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.
Cazul este primul de acest fel care este depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.
În cazul în care va avea succes, ar putea avea consecințe juridice obligatorii pentru guvernele implicate, notează BBC.
Prima audiere în acest caz va avea loc miercuri.
Cu vârste cuprinse între 11 și 24 de ani, cei șase reclamanți susțin că incendiile de pădure care au avut loc în Portugalia în fiecare an începând din 2017 sunt un rezultat direct al încălzirii globale.
Aceștia susțin că drepturile lor fundamentale ale omului - inclusiv dreptul la viață, la viață privată, la viață de familie și dreptul de a nu fi discriminat - sunt încălcate din cauza reticenței guvernelor de a lupta împotriva schimbărilor climatice.
Ei spun că s-au confruntat deja cu efecte semnificative, în special din cauza temperaturilor extreme din Portugalia, care îi obligă să petreacă timp în interior și le limitează capacitatea de a dormi, de a se concentra sau de a face exerciții fizice.
Unii suferă, de asemenea, de eco-anxietate, alergii și afecțiuni respiratorii, inclusiv astm.
Niciunul dintre tinerii solicitanți nu cere compensații financiare.
"Vreau o lume verde, fără poluare, vreau să fiu sănătoasă", spune Mariana, în vârstă de 11 ani. "Sunt în acest caz pentru că sunt foarte îngrijorată pentru viitorul meu. Mi-e teamă de cum va arăta locul în care trăim."
Claudia spune că Mariana încă se sperie atunci când aude elicopterele zburând deasupra, care îi amintesc de pompierii din 2017, când peste 50.000 de acri (78 de mile pătrate, 202 km pătrați) de pădure au fost distruse, iar cenușa incendiilor de vegetație cădea peste casa lor aflată la kilometri distanță.
"Cred că este cu adevărat uimitor pentru Mariana să se implice în acest caz, să aibă o astfel de conștiință la vârsta ei", spune Claudia.
"Dar este, de asemenea, foarte îngrijorător: De ce trebuie să se gândească la aceste lucruri? În schimb, ar trebui să se joace cu prietenii ei și să danseze pe videoclipuri TikTok."
Avocații care îi reprezintă pe cei șase tineri reclamanți sunt așteptați să susțină în instanță că politicile actuale ale celor 32 de guverne pun lumea pe calea unei încălziri globale de 3C până la sfârșitul secolului.
"Este o încălzire catastrofală", spune Gearóid Ó Cuinn, directorul rețelei Global Legal Action Network (GLAN), care îi susține pe reclamanți.
"Fără o acțiune urgentă din partea guvernelor, tinerii solicitanți implicați în acest caz se confruntă cu călduri extreme insuportabile care le vor afecta sănătatea și bunăstarea. Știm că guvernele au la îndemână posibilitatea de a face mult mai mult pentru a opri acest lucru, dar aleg să nu acționeze", spune el.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: incalzire globala , proces , tineri , clima , myimpact
Dată publicare: 27-09-2023 17:48