Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Șase luni de când OMS a declarat oficial pandemia de Covid-19. Țările unde situaţia se agravează

Your browser doesn't support HTML5 video.

S-au scurs exact șase luni de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia de coronavirus., iar numărul cazurilor de infectare crește alarmant în multe țări.

Franța a înregistrat aproape 10 mii de teste pozitive în 24 de ore. Adică cel mai ridicat bilanț zilnic de la începutul crizei.

Rata de reproducere a virusului, mult pomenitul număr R, este între 1 și 1,2 în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că riscul crește și acolo. Iar guvernul israelian a decis revenirea la carantina națională pentru două săptămâni.

Indicatorii epidemiologici, foarte ridicați în Franța  

Toți indicatorii epidemiologici sunt "pe roșu" în Franța. A crescut "exponențial" numărul persoanelor testate pozitiv pentru coronavirus.

În ultima săptămână au fost înregistrate 47.000 de noi cazuri, în peste 290 de focare. Iar bilanțul pentru 24 de ore, raportat ieri - încă 9.843 de cazuri, reprezintă un record zilnic de la începutul pandemiei.

Citește și
Rafila, despre testarea națională: Vor fi zeci de mii de teste, care să arate ce procent din populaţie a trecut prin boală
Rafila: Lunile noiembrie şi decembrie vor fi critice, atunci se așteaptă un al doilea val de COVID-19

Doctor: „Asistăm la creșterea numărului de pacienți bolnavi de Covid. În martie, aprilie și mai am reușit să facem față pandemiei abandonând activitățile de îngrijire din spitale. Acum, miza este să putem trata și pacienți non Covid, nu doar pe cei infectați cu coronavirus. Acestea sunt cele două fronturi.”

Israelul are una dintre cele mai mari rate de răspândire Covid-19  

Cu 4.500 de teste pozitive în ultimele 24 de ore, la o populație de puțin peste 9 milioane, Israelul conduce în topul tarilor cu cea mai mare rata de răspândire a SARS-COV-2.

Israelul are deja 146 de mii de infectări cu SARS-COV2, ultimele săptămâni aducând o creștere exponențială a cazurilor, cu focare în cartierele și orașele ultrareligioase, unde se trăiește în comunități compacte.

Sunt de asemenea focare ample în localitățile majoritar arabe, unde populația este mai degrabă indiferentă față de măsurile de protecție.

Cum spitalele sunt aproape la capacitatea maximă - 500 de pacienți la terapie intensivă - echipa de criză pentru combaterea pandemiei a cerut revenirea la carantină totală pentru 14 zile, începând din ajunul Anului Nou Evreiesc, care va pica pe 18 septembrie.

Noi restricții în Lisabona  

Locuitorii Lisabonei au reacționat la noile restricții impuse de autorități - printre care limitarea interacțiunilor sociale și adunări de cel mult zece persoane din familii diferite. Dar și interzicerea vânzării de alcool după ora 8 seara, dacă băutura nu este cumparată dintr-un restaurant. În plus, consumul de alcool nu mai este permis în spațiile publice.

Mii de catalani care susțin independența față de restul Spaniei au luat parte la zeci de adunări restrânse de protest, unde oamenii au încercat să mențină distanțarea socială. Au marcat astfel așa numita La Diadă, sau ziua națională a regiunii Cataloniei, cum o consideră ei.

În anii trecuți, erau manifestații uriașe în favoarea independenței, cu peste un milioan de participanți. Însă pandemia a schimbat totul. De data aceasta a fost nevoie de înscriere prealabilă pentru participarea la aceste demonstrații restrânse, care, conform organizatorilor, urmau totuși să totalizeze 48.000 de oameni.

Ada Colau, primarul Barcelonei: „Trecem prin timpuri grele. Suntem în plină pandemie. O criză sanitară este, de asemenea, o criză economică și socială. Iar situația ar putea deveni și mai gravă în următoarele luni. Trebuie să fim puternici și să avem grijă unii de alții.”

Cele câteva zeci de proteste cu distanțare socială, din diferite părți ale Cataloniei, au alcătuit cea mai mare demonstrație din Europa din timpul pandemiei de Covid. Cel puțin aceasta a fost ambiția organizatorilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult