Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sarkozy afirmă că Europa „are nevoie” de Rusia și critică politica europeană în Ucraina

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy nu agreează actuală strategie ucraineană a lui Emmanuel Macron și a spus de ce Europa are nevoie de Rusia, și invers.

Nicolas Sarkozy, fost președinte al Franței în perioada 2007-2012, spune că „diplomația, discuțiile și discuțiile” sunt „singurele căi” pentru a rezolva războiul Rusiei în Ucraina.

Fostul președinte al Franței a declarat, într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro, că Europa trebuie să își „clarifice strategia” și să caute un compromis cu Rusia, în loc să își continue „ideea ciudată” de a finanța un război fără a-l purta, potrivit POLITICO.

„Fără compromis, nimic nu va fi posibil și riscăm ca situația să degenereze în orice moment. Acest butoi cu pulbere ar putea avea consecințe înspăimântătoare”, a spus el.

Sarkozy a condamnat decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina ca fiind „gravă” și „un eșec”, dar a insistat asupra faptului că Rusia este „vecinul Europei”. Și, în ciuda neînțelegerilor din istoria lor comună, „avem nevoie de ei și ei au nevoie de noi”, a adăugat el.

Citește și
Volodimir Zelenski
Zelenski aminteşte de summit-ul NATO de la Bucureşti le transmite un mesaj lui Merkel și lui Sarkozy
Sarkozy nu vrea Ucraina în UE

Totodată, Sarkozy a ales să se distanțeze de poziția adoptată de actualul lider al Franței, Emmanuel Macron, în privința Ucrainei, afirmând că „intuiția anterioară a lui Macron a fost corectă”, dar că acesta nu a reușit să dea curs, în parte „din cauza presiunii exercitate de estul Europei”.

Macron a fost aspru contestat de liderii statelor un estul Europei, în special pentru pozițiile sale pro-ruse. În luna mai a anului trecut, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a criticat decizia lui Macron de a menține canalele deschise cu Putin și a comparat încercările sale cu negocierea cu Hitler.

La rându-i, Nicolas Sarkozy a respins cererea de aderare a Ucraine la UE și a comparat-o cu încercarea eșuată a Turciei de a se alătura Uniunii. „Vindem promisiuni mincinoase care nu vor fi ținute”, a spus el. De asemenea, el a pus sub semnul întrebării dacă Ucraina ar trebui să încerce să recucerească Crimeea.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult