Vânzările la șampanie au scăzut cu peste 75%. ”O să facem oțet sau lăsăm strugurii să putrezească”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Oamenii au puține de sărbătorit, așa că în ultimele luni vânzările au scăzut cu peste 75%. Pe lângă lipsa încasărilor producătorii au o problemă şi cu spaţiul de depozitare.
Cu atât de puțină șampanie cumpărată, noile sticle provenite din recolta acestui an riscă să se învechească pe rafturi.
În 2019, s-au vândut 300 de milioane de sticle
Pe colinele din nordul Franței se întind regiunea Champagne, cunoscută în întreaga lume pentru licoarea care îi poartă numele. ''Şampania este băutura regilor, vinul iubirii şi al izbânzii'', spunea o scriitoare. Doar că nu și anul acesta. Spre deosebire de 2019, când s-au vândut 300 de milioane de sticle.
Dar acum, pandemia de coronavirus a afectat grav și această industrie. Potrivit estimărilor specialiştilor, vânzările vor scădea cel puţin cu o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cu restaurante și baruri închise, sau evenimente precum nunţi sau botezuri mai rare, şampania nu mai are căutare.
”Nu am văzut niciodată o situație atât de gravă”
Principalii producători de şampanie au deja în depozite o mulţime de sticle încă nevândute și cel mai probabil n-or să mai aibă nevoie de recolta din acest an. Este cazul unui proprietar de podgorie cu 2 hectare de viță de vie. Thierry Voirin, producător de vin spumant: "În provincia Champagne nu am văzut niciodată o situaţie atât de gravă. Nu putem să videm strugurii nicăieri. Ori îi transformăm în oţet, ori îi lăsăm să putrezească."
Adam Parsons, SKY News: "Şampania se produce în această regiune de sute de ani. Este un produs de lux, care se bazează atât pe agricultură, cât şi pe cerere şi ofertă, iar în acest moment nu mai bem atât de multă şampanie sau vin spumant aşa cum obişnuiam, iar acest lucru are un impact enorm asupra acestei industrii. De aceea, în prezent se fac schimbări asupra legilor europene."
Tururi virtuale, în locul milioanelor de turiști
Oraşul Reims, capitala provinciei, este plin de firme de renume care produc şampanie. În total, sunt 33.000 de angajaţi, la care se mai adaugă cel puţin 120.000 de muncitori sezonieri.
Ruinart Olivier Livoir, manager: "De-a lungul anilor trebuie să ne adaptăm în continuu preferinţelor publicului. Trebuie să reducem nivelul zahărului, trebuie să producem tot felul de soiuri de vin spumant rose şi, în plus, dintr-o dată avem de-a face şi cu o criză pe care nu am mai experimentat-o niciodată şi pe care nu ne-am imaginta-o vreodată."
Anul trecut, aproape 4 milioane de oameni vizitau această zonă faimoasă în toată lumea pentru licorile sale atent selecte. Acum, din cauza pandemiei, depozitele unde se produce şampania le oferă turiştilor doar tururi viruale.