Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte soldaţi americani

Militarii ruşi au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte trupe americane, după decizia juntei din Niger de a expulza forţele SUA din ţară, relatează News.ro, care citează The Guardian.

UPDATE:

Întrebat vineri despre desfăşurarea de forţe ruse la o bază aeriană din Niger, care găzduieşte trupe americane, Kremlinul a răspuns că Rusia îşi dezvoltă legăturile cu diverse ţări africane, inclusiv în sfera militară, informează Reuters. Un înalt oficial al apărării american a declarat joi pentru Reuters că personal militar rus a intrat în baza aeriană în urma deciziei juntei din Niger de a expulza forţele americane. "Dezvoltăm legături cu diverse ţări africane în toate domeniile, inclusiv în cel militar", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing, întrebat despre relatarea Reuters. "Ei sunt interesaţi de acest lucru, noi suntem la rândul nostru interesaţi. Şi vom continua să ne dezvoltăm relaţiile cu statele africane", a adăugat Peskov.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Un oficial american cu rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat pentru Reuters că forţele ruseşti nu s-au amestecat cu trupele americane, ci au folosit un hangar separat de la Baza Aeriană 101, care se află lângă aeroportul internaţional Diori Hamani din Niamey, capitala Nigerului.

Citește și
Baschetbalista americană Brittney Griner, transferată într-o închisoare pentru femei de pe timpul Gulagului
Brittney Griner, vedeta WNBA, a declarat că s-a gândit să se sinucidă în primele săptămâni în închisoarea din Rusia

Oficialii militari care conduc ţara din vestul Africii au cerut SUA să îşi retragă cei aproape 1.000 de militari din ţară. Până la lovitura de stat de anul trecut, Nigerul a fost un partener cheie pentru lupta Washingtonului împotriva insurgenţilor care au ucis mii de oameni şi au strămutat alte milioane.

Mişcarea armatei ruse a pus trupele americane şi ruseşti în imediată apropiere, într-un moment în care rivalitatea militară şi diplomatică a celor două ţări este tot mai acerbă din cauza conflictului din Ucraina. De asemenea, ridică întrebări cu privire la soarta instalaţiilor americane din ţară după retragere.

"(Situaţia) nu este grozavă, dar pe termen scurt este gestionabilă", a declarat oficialul american.

Ambasadele Nigeriei şi Rusiei la Washington nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

SUA şi aliaţii lor au fost forţaţi să-şi retragă trupele dintr-o serie de ţări africane după lovituri de stat care au adus la putere grupuri dornice să se distanţeze de guvernele occidentale. Pe lângă iminenta plecare din Niger, trupele americane au părăsit şi Ciadul în ultimele zile, în timp ce forţele franceze au fost date afară din Mali şi Burkina Faso.

În acelaşi timp, Rusia încearcă să consolideze relaţiile cu ţările africane, prezentând Moscova ca o ţară prietenoasă, fără bagaj colonial pe continent. Mali, de exemplu, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi africani ai Rusiei, forţa mercenară a grupului Wagner fiind desfăşurată acolo pentru a lupta împotriva insurgenţilor jihadişti.

După lovitura de stat din Niger, armata americană a mutat o parte din forţele sale de la Baza Aeriană 101 la Baza Aeriană 201 din oraşul Agadez. Nu este clar ce echipamente militare americane au rămas la Baza Aeriană 101.

SUA au construit Baza Aeriană 201 în centrul Nigerului cheltuind peste 100 de milioane de dolari. Din 2018, aceasta a fost folosită pentru a viza luptătorii Jama'at Nusrat al-Islam wal Muslimeen, grupare afiliată Statului Islamic şi al-Qaida.

Washingtonul este îngrijorat că militanţii islamişti din regiunea Sahel ar putea să se extindă fără prezenţa forţei şi a capacităţilor de informaţii ale SUA.

Demersul Nigerului de a cere retragerea trupelor americane a venit după o întâlnire la Niamey la jumătatea lunii martie, când înalţi oficiali americani şi-au exprimat îngrijorarea inclusiv cu privire la sosirea aşteptată a forţelor ruseşti şi la rapoartele potrivit cărora Iranul caută materii prime în ţară, inclusiv uraniu. Deşi mesajul SUA către oficialii nigerieni nu a fost un ultimatum, s-a precizat clar că forţele americane nu se pot afla în aceeaşi bază cu forţele ruseşti. "Ei nu au primit bine acest lucru", a spus oficialul american citat de Reuters.

Un general american cu două stele a fost trimis în Niger pentru a încerca să organizeze o retragere profesionistă şi responsabilă. Deşi nu a fost luată nicio decizie cu privire la viitorul trupelor americane din Niger, oficialul a declarat că planul este ca acestea să se întoarcă la bazele de origine din Germania ale Comandamentului american pentru Africa.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult