Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia și-a mutat exercițiile militare navale, după presiunile pescarilor irlandezi

Armata rusă, care anunțase exerciții navale în largul coastelor Irlandei, a fost de acord să le relocheze, după ce pescarii au promis că le vor întrerupe, transmite BBC.

Un exercițiu militar rusesc a fost îndepărtat de coasta irlandeză, la presiunea politicienilor și a pescarilor.

Exercițiul a fost mutat în afara zonei economice exclusive (ZEE) a Republicii Irlandeze. Testul cu "focuri reale" trebuia să aibă loc la 240 km de coasta de sud-vest.

Ministrul irlandez al afacerilor Externe, Simon Coveney, a declarat că exercițiile vor fi "relocate în afara ZEE a Irlandei". Coveney declarase anterior că Irlanda nu ar saluta desfășurarea de exerciții în ZEE, dar a afirmat că țara sa nu are puterea de a opri Rusia.

Decizia luată de Rusia

Decizia de relocare a exercițiului a fost luată ca un "gest de bunăvoință", a declarat sâmbătă ambasadorul rus în Irlanda, Iuri Filatov.

Citește și
Serghei Lavrov
Rusia îşi doreşte relaţii „respectuoase" cu SUA, afirmă Serghei Lavrov

Filaov a declarat că decizia a fost luată pentru a nu "împiedica activitățile de pescuit ale navelor irlandeze în zonele tradiționale de pescuit".

De asemenea, un grup de pescari care utilizează zona a avertizat că vor organiza proteste pașnice împotriva acțiunii, dacă aceasta va avea loc conform planului inițial.

Organizația irlandeză a producătorilor de pește din sud și vest a subliniat importanța zonei pentru membrii săi. Aceștia au declarat că dorința lor este de a proteja biodiversitatea și viața marină.

Ministrul irlandez de rang inferior, Michael Noonan, a avertizat, de asemenea, că exercițiile planificate ar putea avea consecințe "devastatoare" pentru o serie de specii din zonă, inclusiv pentru mai multe tipuri de balene.

Filatov a descris anterior controversa ca fiind „exagerată”.

Luni, la o conferință de presă la Dublin, el s-a referit la dezbatere ca la o "non-poveste" care a devenit parte a unei "campanii de propagandă" despre o presupusă amenințare rusă la adresa Europei.

Președintele Comisiei pentru afaceri externe și apărare din Oireachtas a declarat că speră că Filatov va apărea pentru a răspunde la întrebările comisiei.

Deși a declarat că niciun ambasador nu este răspunzător în fața parlamentului irlandez, el a spus că există "probleme semnificative de interes public" asupra cărora comisia ar trebui să fie informată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult