Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia respinge planul de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina. Ce nemulțumiri au apărut la Moscova

Moscova a transmis că respinge planul de pace pentru Ucraina întocmit de echipa lui Donald Trump.

Rusia este nemulțumită de propunerile de acord de pace privind Ucraina raportate de echipa președintelui ales al SUA, Donald Trump, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la 29 decembrie, potrivit agenției de stat TASS, principalul instrument de propagandă din Rusia, citată de publicația The Kyiv Independent.

Rapoartele anterioare publicate de Wall Street Journal au indicat că echipa lui Trump ia în considerare un plan de amânare a aderării Ucrainei la NATO cu cel puțin 20 de ani în schimbul continuării livrărilor de arme occidentale și al desfășurării de forțe europene de menținere a păcii pentru a monitoriza o încetare a focului.

Lavrov a declarat că propunerea, așa cum este prezentată în scurgerile de informații și în interviul lui Trump din 12 decembrie acordat publicației Time, sugerează „înghețarea ostilităților de-a lungul actualei linii de contact și transferarea responsabilității confruntării cu Rusia către Europa”.

„Cu siguranță nu suntem mulțumiți de propunerile care se aud din partea reprezentanților echipei președintelui ales”, a declarat Lavrov, respingând în special ideea introducerii unor forțe europene de menținere a păcii în Ucraina.

Citește și
soldat
Soluția unui stat NATO pentru ca "războiul să înceteze imediat". "Ucraina nu se va afla niciodată între Germania şi Elveţia"
Moscova, niciun semn oficial din partea Washingtonului

Rapoartele sugerează că Trump a discutat aceste idei în timpul unei întâlniri din 7 decembrie la Paris cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele francez Emmanuel Macron. Trump ar fi subliniat necesitatea ca Europa să preia conducerea în descurajarea agresiunii ruse.

Lavrov a menționat că Moscova nu a primit niciun semnal oficial de la Washington cu privire la aceste propuneri, adăugând că politica rămâne sub administrația Biden până la inaugurarea lui Trump la 20 ianuarie.

Lavrov a exprimat „disponibilitatea Rusiei de a se angaja” cu noua administrație americană, cu condiția ca Washingtonul să facă „primul pas” pentru a restabili dialogul întrerupt după începutul invaziei ruse.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la 26 decembrie că Rusia își propune să „pună capăt conflictului” în 2025, reiterând totodată speranțele pentru un succes în prima linie. În urma comentariilor lui Putin, Lavrov a ridiculizat posibilitatea unei încetări a focului, adăugând că „o încetare a focului este un drum spre nicăieri”.

Putin și-a exprimat deschiderea pentru dialogul cu Trump, dar a menținut cerințele ferme ale Rusiei, inclusiv nicio concesie teritorială și o respingere a aderării Ucrainei la NATO.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult