Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia respinge acuzațiile de blocadă a Mării Azov. "Au loc întârzieri din cauza vremii nefavorabile"

Kremlinul a respins joi acuzaţiile ucrainene potrivit cărora nave rusești restricţionează transportul maritim în apropiere de Peninsula Crimeea în cadrul a ceea ce Kievul a numit o de facto blocadă a porturilor sale de la Marea Azov, informează Agerpres.

Vorbind cu reporterii în cadrul unei conferinţe, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că nu ştie despre o astfel de problemă şi că traficul maritim se desfăşoară normal prin Strâmtoarea Kerci.

Potrivit lui Peskov, uneori au loc întârzieri în zonă din cauza vremii nefavorabile, mai relatează Agerpres.

Strâmtoarea Kerci separă Marea Neagră şi Marea Azov și de la anexarea Peninsulei Crimeea din 2014 se află sub controlul efectiv al Federației Ruse.

Citește și
Rusia Ucraina
Ministru ucrainean: Rusia blochează porturi ucrainene de la Marea Azov

Foto: Militari ucraineni mobilizați în Portul Mariupol pe fondul tensiunilor cu Rusia

Mesajul Moscovei a fost transmis ca răspuns la afirmațiile ministrului ucrainean al infrastructurii, care a acuzat Federația Rusă că interzice plecarea şi intrarea navelor în Marea Azov.

Acuzațiile oficialului ucrainean vin la câteva zile după ce Moscova a confiscat trei nave ucrainene și le-a reținut echipajele.

NATO solicită, din nou, Federației Ruse să își respecte angajamentele luate

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Moscova trebuie să se conformeze pe deplin şi "fără întârziere" tratatului semnat cu Statele Unite privind rachetele nucleare, mai relatează Agerpres.

El a subliniat că noile rachete cu rază medie de acţiune ale Rusiei pun în "serios pericol" acest tratat.

"Sistemul SSC-8 (racheta care încalcă tratatul - n.r.) este mobil şi uşor de ascuns. Poate transporta focoase nucleare, reduce intervalul de avertizare la câteva minute, crescând riscul unui conflict nuclear și poate atinge capitale europene", a precizat secretarul general al NATO într-un articol publicat în cotidianul italian La Republica şi în cel spaniol El Pais.

Foto: Siloz nuclear rusesc al unei rachete RT-2PM2 Topol-M

"Acţiunile Rusiei subminează tratatul INF, punându-l în grav pericol", a adăugat Stoltenberg, precizând că Washingtonul "respectă pe deplin" acest tratat.

"Un tratat respectat doar de una dintre părţile semnatare nu ne poate menţine în siguranţă. (...) NATO trebuie să fie fermă şi predictibilă", a mai scris secretarul general al Alianţei, fără a evoca posibile contramăsuri.

"Dacă vrem să evităm armele nucleare, trebuie să ne asigurăm că dispunem de o descurajare şi de o apărare convenţionale puternice", a insistat Stoltenberg.

Foto: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Problema INF va figura probabil pe agenda reuniunii miniştrilor de externe ai NATO de săptămâna viitoare, potrivit dpa.

Acestea sunt, însă, doar cele mai recente avertismente trimise Rusiei pe acest subiect. În lunile trecute, Statele Unite a acuzat Rusia de mai multe ori de încălcarea tratatului datorită construirii rachetei Novator 9M729 (denumirea NATO fiind "SSC-8"). Iar în luna octombrie preşedintele american Donald Trump a ameninţat chiar cu retragerea din tratatul INF.

Foto: Cameră de control a unei baze militare de rachete nucleare de la marginea Moscovei

Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), a fost semnat în 1987 de către președintele american Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov. El interzice construirea rachetelor nucleare lansate de la sol şi care au o rază de acţiune situată între 500 şi 5.500 de kilometri.

Acordul nuclear este una dintre componentele care a stat la baza arhitecturii de securitate a Europei de după prăbușirea URSS, limitând riscul unui atac nuclear.

Foto: Liderul sovietic Mihail Gorbaciov și președintele american Ronald Reagan semnează tratatul nuclear în 1987

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult