Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia propune renegocierea tratatelor privind armele nucleare. Cum va fi afectată România

Scutul de la Deveselu ar putea fi pe agenda negocierilor, după ce numărul 2 din diplomaţia rusă a propus discuţii cu oficialii americani privind cele mai noi arme dezvoltate de ambele state.

Ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov a declarat marţi că Moscova este pregătită să discute cu SUA despre cele mai noi arme strategice ale sale, chiar dacă acestea nu fac parte din Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF), a anunţat agenţia de presă rusă RIA.

La câteva zile după summitul Trump -Putin de la Helsinki, liderul de la Kremlin a prezentat o serie de "super-arme" - o nouă generaţie de rachete nucleare şi convenţionale, printre care racheta hipersonică Avangard (foto jos)  - la care face acum referire şi numărul 2 din diplomaţia rusă. Putin declara atunci că că unele dintre aceste arme le devansează cu ani sau chiar cu decenii pe cele ale rivalilor Rusiei.

Riabkov a afirmat de asemenea că Statele Unite au încălcat un acord bilateral privind armamentul - Tratatul de reducere a armelor strategice - prin modernizarea armelor sale, notează TASS. La rândul lor, Statele Unite şi-au exprimat "profunda îngrijorare" marţi privind noile arme ruseşti, între care un sistem laser mobil pentru a distruge sateliţi în spaţiu,dar şi legat plasarea pe orbită de către ruşi a unui nou "inspector al aparatelor spaţiale".

Citește și
test racheta Sarmat
Rachetele nucleare ruseşti care pot străpunge scutul de la Deveselu, testate cu succes

Yleem D.S. Poblete, adjunct al secretarului de stat al SUA pentru Controlul, verificarea şi respectarea regimului armelor, s-a adresat Conferinţei ONU privind dezarmarea de la Geneva care a discutat cu privire la un nou tratat pentru a preveni o cursă a înarmării în spaţiul cosmic. "Pentru Statele Unite, aceasta este încă o dovadă că acţiunile Rusiei nu corespund cuvintelor acesteia", a declarat ea la forum. Continuarea de către Rusia a dezvoltării unor capacităţi de luptă în spaţiu "este deranjantă având în vedere modelul recent de comportament malign rus ", a adăugat ea.

Rusia susţine că şi scutul anti-rachetă de la Deveselu ar încălca tratatul INF. Oficialii ruşi au afirmat în repetate rânduri că sistemele americane Aegis Ashore, cum este şi cel instalat din ţara noastră, utilizează echipamente pentru lansări verticale de tip MK-41. Astfel de echipamente ar putea lansa nu doar rachete de interceptare, ci şi rachete de croazieră tip Tomahawk, şi deci ar fi interzise prin Tratatul INF. Ceea ce ar însemna în viziunea Moscovei, că activarea scutului din ţara noastră, în 2016, a dus la anularea Tratatului.

Kremlinul susţine că baza de la Deveselu ar putea fi transformată extrem de uşor într-una destinată lansării de atacuri cu rachetă asupra Rusiei. De altfel, înaintea summit-ului Trump-Putin de la Helsinki, Iuri Uşakov, unul dintre consilierii preşedintelui rus, declara că „cei doi lideri ar putea ridica problema Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, inclusiv în contextul desfăşurării de către Statele Unite în România a unor platforme de lansare care pot să lanseze nu doar rachete de interceptare, ci şi rachete inteligente Tomahawk”. Subiectul nu ar mai fi ajuns însă să fie discutat.

De asemenea,a tunci când a prezentat noile „super-arme” ruseşti, Putin a spus explicit că acestea au fost dezvoltate ca răspuns la scutul american anti-rachetă.Şi despre noul tip de rachetă de croazieră intrat în 2017 în dotarea forţelor ruseşti se presupune că ar fi o replică la sistemul Aegis Ashore. Şeful Comandamentului Strategic al SUA spunea atunci că NATO este „lipsit de apărare” în faţa acestor rachete, cunoscute sub numele de cod SSC-X-8 şi despre care americanii susţin că ar încălca Tratatul INF.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult