Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia plătește oamenii să voteze împotriva aderării la UE, avertizează Moldova. 15 milioane de dolari au fost trimiși

Un oligarh pro-rus se află în centrul unei rețele de numerar și influență menită să ajute Kremlinul să plătească moldovenii de rând să voteze împotriva unor legături mai strânse cu Occidentul în timpul alegerilor naționale de la sfârșitul acestei luni.

„Moldova se confruntă cu un fenomen de mită a alegătorilor, combinat cu război hibrid și dezinformare, așa cum țara noastră nu a mai văzut până acum”, a declarat, joi, șeful poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, pentru POLITICO.

Detectivii moldoveni raportează că peste 15 milioane de dolari din fonduri rusești au fost canalizate în conturile bancare ale a peste 130.000 de cetățeni moldoveni doar în ultima lună.

Ei țin o conferință de presă joi pentru a trage un semnal de alarmă asupra complotului.

„Această rețea „în stil mafiot”, orchestrată de la Moscova, își propune să influențeze alegătorii înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului UE”, a spus Cernăuțeanu.

Potrivit anchetatorilor, Ilan Șor, fondatorul unui partid politic pro-rus acum interzis, a ajutat la spălarea fondurilor destinate a fi folosite pentru a mitui alegătorii printr-o rețea de bănci. Oficialii spun că coordonatorii din Rusia le-au îndrumat apoi oficialilor și activiștilor locali să acționeze în numele lor, în timp ce distribuiau numerar prin intermediul platformei de mesagerie Telegram.

Aliații lui Șor și Kremlinul fac campanie pentru ca publicul să voteze împotriva aderării la UE în cadrul unui referendum din 20 octombrie, precum și împotriva președintelui pro-occidental Maia Sandu în alegeri simultane.

Partidul Șor, fondat de magnatul moldo-israelian, a fost declarat neconstituțional și interzis anul trecut, dar oficialii spun că acesta menține legături strânse cu alte grupuri de opoziție pro-rusă.

Dezvăluirile au loc la doar câteva zile după ce consilierul pentru securitate națională al Republicii Moldova, Stanislav Secrieru, a declarat pentru POLITICO că Rusia a început un „atac fără precedent” de propagandă și intimidare în perioada premergătoare votului din 20 octombrie.

„Rusia va cheltui în acest an aproximativ 100 de milioane de euro pentru interferența în procesele democratice din Republica Moldova”, a prezis el.

Moldova a primit statutul de candidat de către UE în iunie 2022, iar discuțiile de aderare au început cu blocul în această vară, chiar dacă invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia se desfășoară chiar peste graniță. Cu toate acestea, Moscova a căutat să-și folosească controlul asupra aprovizionării cu energie a țării și pătrunderea în instituțiile statului pentru a exercita controlul asupra fostei sale republici sovietice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult